Световният бъбречен ден бе отбелязан в Клиниката по нефрология и диализа на Университетската болница в Плевен

14:06, 09 мар 16 25 684 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световният бъбречен ден бе отбелязан в Клиниката по нефрология и диализа на УМБАЛ – Плевен. На събитието присъстваха началникът на отделението професор д-р Васил Тодоров, асистентите д-р Бисер Борисов и д-р Стела Линкова, д-р Гергана Тодорова, д-р Емил Шимбов, д-р Калина Алексиева, д-р Венка Цанкова и старшите сестри.

Професор Тодоров разказа, че Световният бъбречен ден (СБД) е световна здравна инициатива, посветена на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания. Провежда се през втория четвъртък на месец март. За първи път е отбелязан на 9 март 2006 г., а тази година се провежда на 10 март за единадесети път.

Инициатор и организатор на СБД е Международната федерация на бъбречните фондации(IFKF ). В България организатори на провеждането на Бъбречния ден са Българската бъбречна асоциация и Българското нефрологично дружество. Лекарите от Клиниката по нефрология и диализа на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” са членове на Асоциацията и Дружеството и всяка година вземат участие в провеждането на СБД.

„След първото честване през 2006 г., значението на Световния Бъбречен Ден нарасна значително и се превърна както в широко отбелязвано събитие в света, посветено на бъбречните заболявания, така и най-успешната инициатива, целяща да се повиши вниманието не само от страна на широката общественост, но и от правителствените здравни администрации към бъбречните заболявания и най-вече към хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН). През 2006 г. СБД е бил отбелязан в 48 страни, а след 2010 г. се отбелязва в повече от 100 страни по всички континенти“, каза началникът на нефрологичната клиника проф. Васил Тодоров.

Досега темите на СБД през различните години са били посветени на здравето на бъбреците, на невероятните особености на бъбречната функция, на епидемиологията на бъбречните заболявания, на връзката и зависимостта на бъбречните заболявания от захарния диабет, хипертоничната болест, на тясната връзка между сърдечно-съдовите заболявания и хроничните бъбречни болести, на хроничната бъбречна недостатъчност. Фокусът на СБД сега е насочен към бъбречните заболявания в детската възраст.

Основната цел на СБД е да информира хората, че бъбречните заболявания са важни, значими и инвалидизиращи; че често симптомите им не са тежки, поради което много често се подценяват. Понякога протичането на бъбречните болести е латентно – безсимптомно или малкосимптомно. Особено важно е, че въпреки това много от тях протичат прогресиращо и водят след различно дълъг период от време до хронична бъбречна недостатъчност.

Основните цели на Световния бъбречен ден са да насърчава здравословни навици, предпазващи от хронични бъбречни заболявания; да обучава лекарите за тяхната ключова роля при навременното откриване на хроничните бъбречни заболявания и за намаляването на риска от тях. И ощи – да подчертае важната роля на местните и националните здравни власти за контролирането на епидемията от хронични бъбречни заболявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама