Росен Желязков се отказа от надпреварата за шеф на КЗК (обновена)

14:12, 09 мар 16 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Росен Желязков оттегли кандидатурата си за председател на Комисията за защита на конкуренцията. Това се случи при първото изслушване на номинираните за новия състав на антимонополния орган. Желязков мотивира решението с това, че не желае да се състезава сам със себе си.

„Не търся служебна победа и искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата“, категоричен бе той.

Желязков беше единственият номиниран за шеф на комисията. Кандидатурата му бе издигната от ГЕРБ. Той е бивш главен секретар на Министерския съвет в първия кабинет "Борисов".

Припомняме, че вчера председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че изборът на новия състав на Комисията за защита на конкуренцията няма да започва отначало. Това се случи въпреки заръката на премиера Бойко Борисов тя да бъде рестартирана.

Министър-председателят бе провокиран от лидера на ДСБ Радан Кънев, който заяви, че за състава на антимонополния орган вървят „задкулисни договорки”. Съпратииците на Кънев от ДБГ не възприеха идеята и заедно с останалите партии от мнозинството – ГЕРБ, Патриотичния фронт и АБВ, решиха да продължат с избора на членове на антимонополния орган.

„Воден съм от ясното съзнание за отговорността и значимостта на процедурата за избор на председател, зам.-председател и членове на КЗК. Съзнавам важността на настоящето изслушване, като гаранция за публичност на процеса на избор. Споделям общото разбиране за огромната роля и мястото на комисията за реализиране на свободен, добре функциониращ и динамичен пазар като гарант за устойчива икономика в полза на потребителите“, започна речта си Росен Желязков преди същинската част на изслушването.

Той обяви, че вярва, че в условията на свободен пазар, бизнесът трябва да е конкурента игра, от която потребителите печелят. „Също така вярвам, че политиката трябва да е честна игра, а не политиканска игричка, защото тя трябва да е в полза на гражданите“, обяви още той.

Според него КЗК е независим орган и поставянето под съмнения на нейния състав и функциониране рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията.

„В личен план за себе си не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг в бъдещата дейност на комисията“, обоснова се Желязков.

Воден от горното, той заяви, че се отказва като оттегля съгласието си за участие в процедурата за избор на председател на КЗК.

„Основният мотив е, че аз не търся служебна победа. Отказвам да се състезавам сам със себе си. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата. Това не е волята нито намерението на тези, които са издигнали моята кандидатура и са ми гласували доверие. Аз не съм нямам колебание в своите експертни и административни качества. Не това е мотивът за моето заявление“, увери Желязков.

По думите му настоящата позиция е негово лично и независимо решение, за което е информирал вносителите. Според него КЗК има нужда от доверие и искрено се надява с тази позиция днес да допринесе за неговото укрепване.

След изказването на Росен Желязков в икономическата комисия настъпи смут, като депутатите се разделиха на две – едните настояваха да продължи изслушването на зам.-председателя и кандидатите за членове на КЗК. Другата част настояваха, че процедурата по избор на нов състав на антимонополния орган пропада, тъй като трябва изборът да бъде гласуван анблок.

При гласуването 8 депутати гласуваха „за“ продължаване на изслушването, 1 „против“ и 9 „въздържали се“. С това бе сложен край на днешното изслушване за нов състав на КЗК. Процедурата за избора му закъснява вече с над 6 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама