Почитат жертвите на Холокоста в немската гимназия в Бургас

14:49, 09 мар 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” ще отбележи 73 години от спасението на българските евреи от лагерите на смъртта в немската гимназия в Бургас. Днес в часа на класа в актовата зала на гимназията учениците от 10 и 12 клас ще гледат филма „Да помним” – документален разказ, който изважда от колективния подвиг на българския народ имената на местни политици и интелектуалци, оглавили в годините на Втората световна война  общественото недоволство против депортирането на евреите от Бургас и успели да отвоюват живота на своите съграждани.

„Спасяването на 50 хиляди евреи от лагерите на смъртта е един от най-хуманните исторически актове на българския народ. Това не бива да се забравя и трябва да се предава на бъдещите поколения“, изтъкна Алберта Алкалай – автор на филма и председател на Дружеството за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Всяка година Център „Алеф” отбелязва 10 март - Денят на спасението на българските евреи с различни инициативи, насочени основно към най-младите поколения. 

Прожекцията на филма ще започне в 18:15 часа в актовата зала на ГМНЕ „Гьоте” и ще бъде достъпна не само за учениците, но и за всеки, който пожелае да се включи в отбелязването на паметната дата. След прожекцията е предвидена дискусия по темата и разговор със създателите на филма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама