Кметът: Облигационният заем ще подобри финансовото състояние на общината

15:09, 09 мар 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В нито един аспект състоянието на Община Сливен няма да стане по-тежко, нито един риск няма да се увеличи, ако облигационната емисия бъде реализирана успешно. Напротив, по много показатели финансовото положение на общината ще се подобри и рисковете ще бъдат по-малки”. Така кметът на Стефан Радев коментира днес изявления относно целесъобразността на облигационния заем, който общината предстои да вземе.

Според него е неуместно и използване на изрази като „дългова спирала”  по отношение на предстоящата финансова операция. „Под  "дългова спирала" се разбира тегленето на нов заем за изплащането на лихви по стари кредити. В случая няма абсолютно нищо такова”, категоричен беше Радев. Той поясни още веднъж, че с парите от кредита ще се извърши рефинансиране и преструктуриране на съществуващ общински дълг, при това на лихва два пъти по-ниска от тази, която общината плаща в настоящия момент.

Като неприемливо и в голяма степен невъзможно за осъществяване той определи евентуално предложение, според което продължава плащането по сегашните кредити при по кратки срокове и при лихва от порядъка на 5% , а заедно с това се извърши и изплащане веднага на всички просрочени задължения по Капиталовата програма. „Ако това е алтернативното предложение, аз не го приемам, то е неизгодно за общината и в много голяма степен неизпълнимо. Няма от къде да извадим сега 10 млн.лв. и да разплатим  просрочените задължения. Всеки от кредиторите, които имат да вземат в момента, може да запорира сметките на общината, да възбранява имоти и да  ги предлага за публична продан”, посочи още кметът.

По отношение на изказванията в публичното пространство, че лихвата по облигационния заем е плаваща, Стефан Радев поясни, че и в момента общината плаща плаваща лихва от 5 % . „Не виждам и икономически аргумент, в това някой да ме убеждава , че е по-добре да плащаме плаваща лихва от 5 % вместо такава от  2,7 – 2,8 % защото второто е по-рисково. Дори това не е въпрос на големи финансови познания, говорим за аритметика на ниво 7-8 клас, такива знания са нужни на човек, за да сравни двете алтернативи”, допълни той. 

Относно залагането на бъдещите приходи на общината като гаранция за облигационния заем, Стефан Радев поясни, че това е възможно най-ниската степен на обезпечаване на едно задължение и в интерес на цялата сливенска общественост е облигационната емисия на стойност 25млн.лв. да бъде пласирана успешно.

Според градоначалника, никога в историята на своето съществуване община Сливен не е била толкова задлъжняла както в края на 2015 г.

„Новият облигационен заем ще намали рисковете, пред които в момента е изправена общината, ще влее свежи пари в икономиката на Сливен и ще направи голяма част от дълга й управляем. Чрез него ще излезем от настоящите просрочения в Капиталовата програма и ще осигурим свежи средства за довършването на зала „Сливен” и още някои обекти в програмата”, съобщи Стефан Радев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама