Гражданите на Търговище отново ползват безплатна минерална вода

15:09, 09 мар 16 25 1027 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За гражданите на Търговище отново беше пусната  минералната вода до военния завод в Търговище. Това обявиха на брифинг  кметът д-р Дарин Димитров, секретарят на Общината Христалина Халачева и инж. Христо Богданов – директор на „Терем - Хан Крум”.

Водата ще бъде достъпна за гражданите в рамките на работното време на завода от 8 до 16:30 часа.

През последните близо 3 години чешмата беше спряна, заради проблеми с достъпа до извора, до който се стига през частни терени. След личната намеса на д-р Димитров е осигурено безпрепятствено преминаване на кран, който да смени помпата в дълбокия сондаж, съобщи пред медиите инж. Богданов. Той благодари за адекватната намеса и бързото решаване на проблема.

„Заедно с големите проекти за развитието на Търговище, искаме да направим малки стъпки, които да подобрят ежедневието на гражданите”, заяви д-р Дарин Димитров. Той допълни, че Община Търговище е готова да съдейства за бъдеща инвестиция за използване на минералната вода. Кметът посочи, че може да се изгради и СПА комплекс.

Дълбокият сондаж на извора е направен през 1981 г. и е с 1501 метра дълбочина. Нивото на водата е на 124 м. и извира с 46 градусова температура. Водата е нискоминерализирана и може да се пие ежедневно. „Качествата й са като на трапезна  вода. Препоръчва се при заболявания на бъбреците, стомашно-чревния тракт, подходяща е за употреба при гинекологични болести и на опорно-двигателния апарат.”, уточни секретарят Халачева. Контрол на микробиологичните й показатели ще бъде извършван на всеки два месеца от РЗИ Търговище.

След пускането на минералната вода кметът покани всички журналисти да видят състоянието на нерегламентираното сметище в местността „Драката”. Във вторник Община Търговище отново заплати изчистването на замърсената област. Днес тя пак беше осеяна с отпадъци, изхвърляни от преминаващи автомобили, докато контейнерът стои празен. От кметството се ангажираха пред журналистите да увеличат съдовете за смет в района, въпреки че те на практика не се ползват.

Д-р Дарин Димитров направи и инцидентна проверка в приюта за кучета. Всяка втора и четвърта събота през месеца, както и всяка сряда  от 11 до 13 часа, той е отворен за посетители, които желаят да осиновят домашен любимец.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама