Борисов защитил "колегата" Станишев

15:23, 09 мар 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Колкото и да е странно, се опитах да помогна на колегата Станишев. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като беше изслушан по делото срещу Сергей Станишев.

Експремиерът е обвиняем за загубени седем документа с класифицирана информация в периода между 4 ноември 2005 г. и 27 юли 2009 г. До делото обаче се стигна именно след проверка, поискана от Борисов.

Настоящият министър-председател обясни, че заради огромния оборот документи, които влизат в Министерски съвет може на всеки да му се случи някъде да пропусне нещо. На заседанието, което беше закрито, а Станишев не се яви, Борисов е трябвало да опише технологията, по която влизат секретните документи, как излизат и колко време стоят.

„Опитах се да обясня на уважаемия съдия, че действително обемът на документацията, която влиза е толкова голям, че ако има някой злонамерен, винаги може да злоупотреби. Обясних, че единственият правилен начин на реакция, когато получих документа, беше този, защото донесоха документ, който видимо е на ДАНС, посочи Борисов.

Той реагирал, защото „видимо не се води в документите и ако го задържа при мен ставам съучастник. Затова прецених, че е най-добре да има публичност, да изляза да кажа истината и изпратих документа на прокуратурата".

Попитан възможно ли е Станишев да е скрил документа, за да се възползва от него, Борисов отговори, че според него е проявена небрежност. „Сега всички гледаме с по „четири очи" това, което влиза и излиза в МС. Понеже знам, че не може да ме заподозрете в приятелство или да му адвокатствам на Станишев, считам, че в едно такова забързано ежедневие, би могло някой да го подведе, особено и ако има хора, които с умисъл да го направят. Не казвам какъв е случая, има съдия, който да отсъди накрая има ли вина или не. Опитах максимално да изясня технологията на това как влизат и излизат секретните документи", добави той.

По повод исканата от опозицията оставка на здравния министър Петър Москов заради върнатите от КС текстове в Закона за здравното осигуряване беше категоричен: „Ще има да чакат“. И допълни, че естествено ще продължи да го подкрепя. "Мен ме увери, че няма проблем с текстовете, ще бъдат коригирани и ще бъдат внесени", посочи още Борисов. 

"Направили сме всичко, което може да се направи, за да не допуснем нов мигрантски поток към България", каза още Борисов и допълни: "Сърцето ми се къса за тях (бел.ред. бежанците) като ги гледам, но в същото време много ясно трябва да им се каже, че трябва да се върнат обратно в Турция и оттам по надлежния ред, по който се разбрахме в Брюксел, да постъпват в държавите, където ги искат или имат нужда от тях и да преминават законно през КПП-тата".

Продължи и размяната на задочни реплики с лидера на ДСБ Радан Кънев: "Радан Кънев го обичам много, но докато не станат наясно със себе си, защото действително имат раздвоение, няма как да са управляваща опозиция". Борисов обясни, че обръща толкова внимание на Кънев, защото "всеки ден единствено ГЕРБ му е в устата и аз затова му отговорих"."Да сте го чули да говори за БСП нещо?", попита реторично той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама