Община Русе отчита над 65 хил. тона депонирани отпадъци за 2015 г.

16:45, 09 мар 16 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет - Русе е внесен за разглеждане годишен отчет за 2015 г. за изпълнение на Програмата за управление на дейностите по отпадъците на Община Русе. Това става ясно от докладна записка, постъпила от името на кметската администрация. 

От разчетите в доклада става ясно, че през изминалата година са депонирани 65.6 хил. тона отпадъци, за което Община Русе е направила отчисления в размер на 1.837 млн.лв. 

Въз основа на сключен договор с „Елтехресурс” АД – организация по оползотворяване на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване (ИУЕЕО), през 2015 г. от територията на Община Русе са събрани 215 520 кг. ИУЕЕО. Въз основа на сключен договор с „Екобатери” АД – организация за оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА), през 2015 г. от територията на Община Русе са събрани 8 042 кг НУБА.

В отчета се обръща внимание на множеството кампании, проведени на територията на Община Русе, свързани с потенциалните възможности и ползи от оползотворяването и рециклирането на отпадъцитe. Сред тях са: 

"Стара хартия за нова книга" - като началото на инициативата бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК България АД, както и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

"Стани екогерой" - Проектът на ЕКОПАК България „Стани екогерой! Научи всички вкъщи да събират разделно!“ се проведе за четвърти път и беше реализиран съвместно с общините Хасково и Русе. Информационни листовки и карти с персонален код бяха разпространени в участващите училища. Чрез кода от картата учениците от подготвителен до 8-ми клас имаха възможност да се регистрират в специално създадена онлайн игра и да отговарят заедно със своите родители на въпроси, свързани с опазване на околната среда.

"Клуб Екогерой – Зима 2015" - над 500 деца се включиха в сезонната игра в нашия Клуб „Екогерой“ – Зима 2015“. Играта започна на 23-ти декември и продължи до 23-ти януари. В нея младите   приятели на околната среда отговаряха на въпроси, свързани с енергията, възобновяеми  и невъзобновяеми енергийни източници  и как трябва да ги използваме разумно и да  помагаме за опазването на околната среда от замърсяване.

Акцентира се и върху засилване контрола срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, определяне на маршрути за транспортиране на строителни отпадъци, предоставяне на информация за постъпващите за депониране отпадъци. Продължават усилията на местната администрация за включване на обществеността, и особено младите хора, в различни информационни кампании, свързани с управлението на отпадъците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама