Спипаха ало измамници, пробвали да оберат старица в Карлово

17:20, 09 мар 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районната прокуратура в Карлово привлече като обвиняеми 29-годишния Васил В. от Троян, 26-годишния Кольо Н. от Горна Оряховица и 31-годишната Гергина М. от Горна Оряховица. Тримата са обвинени в опит за измама след предварителен сговор с две или повече лица, неустановени по делото, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага - престъпление по чл. 210 ал. 1 точка 2 във връзка с чл. 209 във връзка с чл. 18 предложение 2 от Наказателния кодекс.

Деянието е извършено от Кольо К. при условията на опасен рецидив. Той е осъждан десет пъти за различни престъпления - кражби, шофиране на МПС без свидетелство за управление, измама и грабеж.

Трите лица са били задържани при специализирана операция под ръководството на Районна прокуратура - Карлово, и на ГД "Национална полиция". Акцията е проведена на 8 март 2016 г. на територията на Горна Оряховица с участието на служители от отдел "Криминална полиция" към ОД на МВР - Пловдив, на ОД на МВР - Велико Търново, и на РУ на МВР - Карлово.

До момента е установено, че на 29 февруари 2016 г. е бил направен опит за измама на 73-годишната Й.К. от Карлово. Същия ден по телефона на пенсионерката се обадила непозната жена. Тя съобщила, че племенницата й, която живеела в Испания, изпратила колет с документи и 40 000 евро. Попитала възрастната жена дали има спестени пари. Пенсионерката отвърнала, че държала 5000 лева в банка. По настояване на непозната жена Й.К. отишла да изтегли парите, за да ги предаде за "освобождаване" на пратката. След подаване на сигнал в полицията предаването на сумата е било осуетено.

В момента се изяснява ролята на всеки от тримата в извършеното деяние. Установява се съпричастността им и към други телефонни измами на възрастни хора, извършени в страната.

Днес с постановление на наблюдаващия прокурор в ареста за срок от 72 часа са задържани Васил В. и Кольо К. Гергина М. е с наложена мярка за неотклонение "подписка". Предстои да бъде внесено искане в Районен съд - Карлово, за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Васил В. и Кольо К.

При претърсвания в помещения, ползвани от тримата обвиняеми, са били иззети телефонни апарати и сим карти, една от които е използвана за извършване на опита за измама. Тримата обвиняеми са разпитани пред съдия. Под ръководството на Районна прокуратура - Карлово, продължават процесуално-следствените действия - разпити на свидетели, назначени са експертизи и др.

Описаният по-горе опит за телефонна измама е от типичните схеми, прилагани от извършителите на подобни деяния. Позвънява се на случайно избрани телефонни номера и под предлог за освобождаване на колетни пратки, закупуване на климатици или възникнала авария на елекропреносната мрежа, при която е пострадал близък/роднина, се искат от потърпевшите парични суми в различни размери.

От прокуратурата отново напомнят на хората да не се доверяват на непознати и по никакъв повод да не дават пари на ръка. При всяко съмнение, че може да става дума за измама, да подават своевременно сигнали в полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама