Дъждът отложи пръскането срещу причинителя на Зика в Бургас

17:34, 09 мар 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поради дъждовното време обработката срещу комари в Бургас ще започне на 14 март, вместо първоначално обявената дата 10 март, съобщиха от Общината. Вече е направена необходимата организация и е изготвен графикът за дезакаризационните и ларвицидни обработки.

Пръскането тази година започва по-рано от обичайното и е насочено срещу разпространението на азиатския тигров комар "Аедес албопиктус", който е причинител на опасния вирус Зика в страните от Латинска и Южна Америка. Топлите зимни дни благоприятстват развитието на кърлежи и ларви на комари.

За целта ще бъде извършена първоначална ларвицидна обработка на всички установени биотопи, както и на нововъзникналите, за да бъдат унищожени ларвите на комарите преди те да се развият и излетят в околната среда. След това ще бъде извършена и имагоцидна обработка или обработка на дървесната и храстова растителност, която е насочена към унищожаване на вече излетелите насекоми.

За обработката ще бъдат използвани препаратите димилин и вектобак за ларвицидната обработка, и фовал, микрозин и ефциметрин - за имагоцидната. Пръскането ще се извърши с модерна и високоефективна техника за наземна обработка със студен аеорозол, както и с летателни средства за въздушна обработка на по-труднодостъпните водни площи и тръстикови масиви около бургаските езера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама