ДСБ брани културното наследство с контрапромени

17:37, 09 мар 16 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от ДСБ ще предложат поправки в Закона за културното наследство с които да разширят правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), вместо тяхното орязване. Измененията предстои да бъдат гледани на второ четене в пленарна зала.

В началото на февруари депутатите решиха НИНКН да бъде заобикалян при решения за реконструкция на паметници на културата. Оценката за даден обект ще се прави от експерти, назначени на щат в общините. Измененията предвиждат и създаването на т.н. „мълчаливо съгласие“, което ще влиза в сила, ако няма становище на експертите.

Мотивите на вносителите от управляващото мнозинство са свързани с натоварването в института, който не може да смогне на изпратените преписки към него. От 2009 г. в НИНКН работят едва 45 души, които се грижат за 40 000 обекта в страната, като годишно получават между 3 000 и 5 000 запитвания.

От ДСБ искат разширяване на института и връщането на всички правомощия за паметниците на културата в негови ръце. За целта тъмносините настояват щатът в института да бъде увеличен, тъй като НИНКН е единственият компетентен и независим орган по въпросите за недвижимите паметници на културата у нас.

Сред предложенията им е и дигитализирането на архива на НИНКН, който се намира в София. Това ще улесни намирането на информация за всеки един обект – какви материали са използвани за изграждането му, към кой период от историята принадлежи, какви са особеностите му и т.н.

Депутатите от ДСБ настояват паметниците на културата да не бъдат разглеждани поотделно, както е досега. За пример те дадоха Народното събрание, което се намира между сградите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, храм-паметника „Александър Невски“ и сградата на БАН.

„Тази зона от центъра на София трябва да бъде защитена, защото придава определен облик на столицата ни не само с отделните сгради, а и с тяхното позициониране“, обясниха пред медията ни запознати. Тъмносините ще представят идеите си на пресконференция в края на седмицата, според източници на София topnovini.bg

Мотивите на вносителите от ДСБ са свързани с това, че редица паметници на културата са оставени да се рушат, докато не се появи бизнесмен, който да ги събори и застрои. Такъв бил случаят с Фабриката за тютюн в Пловдив, която натрупвала негативи на кметската управа. Според тъмносините, ако контролът върху даването на разрешения бъде прехвърлен към общините, унищожаването на културното наследство ще продължи с по-високи темпове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама