Протест за освобождаването на Надя Савченко пред руското посолство

19:39, 09 мар 16 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протест с искането 33-годишната Надежда Савченко да бъде незабавно от затвора се проведе пред руското посолство в София.

При неизяснени обстоятелства тя се оказа задържана в следствен изолатор в Русия. Обвинена е в убийството на руски журналисти, което се е случило на 17 юни 2014 година в Луганск. Прокуратурата поиска 23 години затвор за нея.

Надя Савченко е украински старши лейтенант и депутат от върховната Рада. Тя е и член на постоянната делегация на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Украйна от 25 декември 2014 година.

С плакати “Аз не съм русофоб, а тиранофоб” и “Free Savchenko” върху украинското знаме десетки столичани и гости на София протестираха пред руското посолство днес.

По-рано днес и Украйна призова Москва да освободи „незабавно“ обявилата гладна станчна украинска военослужеща Надежда Савченко.

„Настояваме Русия незабавно да освободи Надя Савченко и да прекрати този фалшив съдебен процес“, заяви говорителят на външното министерство в Киев Мариана Беца.

Вече шести ден тя продължава да не приема храна и течности, докато очаква обявяването на присъдата си. „Продължавам гладната си стачка докато обявят присъдата ми“, заяви 34-годишната жена в декларация. "Русия все едно ще ме върне на Украйна - жива или мъртва", каза още Савченко. Очаква се присъдата на украинския пилот да бъде обявена на 21-22 март.

В понеделник украинският президент Петро Порошенко обяви, че е изпратил писмо до Съединените щати и страните от Европейския съюз с молба да "засилят натиска си върху Русия да освободи украинския пилот“. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също призова за незабавното освобождаване на Савченко и нарече задържането й „несправедливо“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама