Спряха още една поръчка за близка до Пеевски фирма

19:45, 09 мар 16 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След възложена от министър-председателя Бойко Борисов проверка, енергийният министър Теменужка Петкова разпореди прекратяване на поръчката на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 ЕАД за построяване на ограда за 30 млн. лв.

Тя бе възложена без конкурес на консорциум, в който 50% участие има фирма “Водстрой 98” - свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Контрактът е част от подписано преди година рамково споразумение за инженеринг и изграждане на различни системи за охрана на централата. Тогава за изпълнение на всички подобни дейности през следващите четири години са избрани "Тагатис" ДЗЗД ("Водстрой 98" и БММ) и "Ат-Атлас" ДЗЗД ("АТ инженеринг 2000" и "Атлас Ко"), така че сегашната поръчка е възложена без състезание, коментира в днешния си брой “Капитал Daily”.

ТЕЦ „Марица-изток“ 2 ЕАД реализира загуба за 2015 г. и към момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти, пишат от Министерството на енергетиката. В този смисъл възлагането на подобни дейности към този момент и при тези условия е неоправдано. Агенцията за държавна финансова инспекция в момента извършва проверка в държавното дружество. Обект на проверка е и законосъобразността на проведената през юни 2014 г. поръчка.

Преди дни премиерът Бойко Борисов спря и поръчките за двата лота за автомагистрала "Хемус" заради информация, че спечелилите фирми са свързани с Пеевски, както и с шефа на "Лукойл" в България Валентин Златев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама