Последовател на Майлс Дейвис излиза на пловдивска сцена

20:21, 09 мар 16 / Култура 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едно от най-големите имена на световната джаз сцена - тромпетистът Ерик Трюфа, ще свири в Пловдив, съобщиха организаторите от сдружение "Общо бъдеще".

Ерик Трюфа ще излезе на сцената на "Петното на Роршах" на 14 март (понеделник) от 21 часа заедно със Зигфрид (синтезатори, клавишни) и Атис Орбус (барабани).

Концертът на триото в Пловдив е част от съпътсващата програма на юбилейното, 20-о издание на "София филм фест" и се организира съвместно със сдружение "Общо бъдеще". Билетите са по 10 лева на предварителна продажба в системата на ticketlogic.bg и 15 лева на място в деня на концерта.

Определен от музикалната критика като "новия Майлс Дейвис", Ерик Трюфа демонстрира своя артистизъм и талант, като се опитва да разшири границите на съвременния джаз. През цялата си кариера не престава да експериментира и успешно смесва и интегрира различни стилове, а големият пробив идва с третия му албум - The Dawn, издаден за лейбъла Blue Note, където французинът смесва елементи от хип-хоп, рок и електронна музика.

Иноваторът е роден в музикално семейство, баща му е саксофонист в джаз бенд. Едва 8-годишен, Ерик вече се опитва да свири на инструмента на баща си, а на 13 години сформира първата си група, с която се пробват да правят рок. На 16 години Трюфа чува Майлс Дейвис и това завинаги променя живота му - записва се да учи музика в Консерваторията в Шамбери, свири с бразилската група Cruseiro do sul, изнася концерти в САЩ. Cъздава Erik Truffaz Quartet през 1990, печели награди, обикаля фестивали и се влива дори в хип-хоп културата.

От 1998 до 2006 г. Ерик издава 12 албума за лейбъла Blue Note, като четири от тях са на Erik Truffaz Quartet. Междувременно, през 2001-ва създава нов състав - Ladyland, с който са записани част от проектите му. Общо Трюфа има 19 албума, а Arkhangelsk от 2007 г. - комбинация от джаз, поп и френски шансони, става сребърен във Франция. Последното издание на французина е Being Human Being от 2014 г. с мексиканския електронен артист Murcof.

Зиг (Зигфрид) е роден във Франция през 1973 г. и освен музикант е и режисьор. Той е един от символите на "София филм фест". Фестивалът е показвал всичките му филми. Зиг е автор на оригиналната музика за няколко европейски и руски продукции. Неговият дебютен късометражен филм La Faim (1996) е показан на кинофестивала в Кан, а първият му игрален филм "Луиз (Втори дубъл)" (1998) беше включен в програмата на "София филм фест" и има световно разпространение. Зигфрид се изявява също и като оператор, фотограф, монтажист, писател и композитор.

Латвийският музикант Артис Орубс е барабанист, перкусионист и продуцент, работил с музиканти в най-различни стилове - джаз, фънк, фолк, електронна музика. Завършил образованието си в Холандия, той преподава перкусии в Латвийската музикална академия и е барабанист в оркестъра на латвийското национално радио от 2012 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама