ГЕРБ се готви да закрие компанията проектираща магистралите

23:31, 09 мар 16 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Закриване на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) към Министерството на регионалното развитие. Това предлагат депутати от ГЕРБ с внесените промени в Закона за пътищата.  Предвижда се функциите на мегакомпанията за проектиране на магистралите, както и започнатите проекти да преминат към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Инициативата следва скандала със спряната по заповед на премиера Бойко Борисов скъпа обществена поръчка за магистрала "Хемус". След това дойде спирането и на проекта за тунел на магистрала "Струма". Причината е съмненията за връзка между правителството и спечелилите обществените поръчки фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и бизнесмена Веселин Златев.

Депутатите от ГЕРБ предлагат всички активи, пасиви, права и задължения на компанията ще се поемат от пътната агенция. Според промените всички открити и непрекратени обществени поръчки се прекратяват автоматично, с изключение на тези по оперативна програма "Транспорт", до 2020 г. Автоматично се прекратяват и всички сключени договори освен тези с европейски средства. Служителите на НКСИП ще бъдат уволнени поради ликвидация по реда на Кодекса на труда, заради което ще им бъдат изплатени съответните обезщетения. 

Държавното предприятие НКСИП е създадено през 2012 г. като е подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Основната му цел е да ускори изграждането на автомагистралите "Струма" и "Хемус".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама