Произведения от Брамс, Дворжак, Барток и Енеску в програмата на ММД на 16 март

06:53, 16 мар 16 / Култура 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 16 март, от 19 ч. в Доходно здание фестивалът МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ ще зарадва своята публика с цяло съзвездие блестящи музиканти и поредното класно музикално преживяване от световна величина, съобщават от пресцентъра на Община Русе.

Камерният проект ARS DANUBIANA обединава майсторството на четирима от най-добрите – пианистката ПЛАМЕНА МАНГОВА, цигуларката МИХАЕЛА МАРТИН, виолиста АНДРЕЙ ДОГАДИН и виолончелиста АЛЕКСАНДЪР КНЯЗЕВ. Великолепната четворка ще изпълни произведения от Брамс, Дворжак, Барток и Енеску – все композитори от страни, лежащи по Дунава, което дава и името на музикалния проект.

Талантът на ПЛАМЕНА МАНГОВА е много добре познат на русенската публика, тъй като тя е неведнъж е била гост на МФ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ, като всеки път успява, в команията на брилянтните си и различни сценични партньори, да поднесе изненада на слушателите.

Тя свири с редица големи оркестри по цял свят, като международната й кариера се развива изключително интензивно след като през 2007 г. печели второ място на престижния музикален конкурс „Кралица Елизабет“. Сред големите оркестри, с които работи са Ротердамската филхармония, Филхармонията на Радио Франция, Националният оркестър на Белгия и др.

Сред бележитите диригенти, с които си е партнирала се открояват имената на сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Емануел Кривин, Емил Табаков, Кристиян Мандял, с когото участва в съвместен концерт на миналогодишното издание на фестивала. С голям успех гостува и на прочутия фестивал на Рихтер в Москва Декемврийски вечери през 2015. Тя е особено популярен камерен изпълнител и тази година се качва на русенската сцена в компанията на трима бележити музиканти – изключителни виртуози.

Родената в Румъния МИХАЕЛА МАРТИН си е изградила репутацията на един от най-забележителните цигулари на своето време. Носител е на многобройни награди от международни конкурси, сред които Втора награда от конкурса Чайковски в Москва, когато е на 19 години, призови места от конкурси в Монреал, Сион, Брюксел и др.

Излиза на сцена с редица водещи откестри и диригенти от най-висока класа. През 2002 сформира струнния квартет Микеланджело заедно с цигуларя Стефан Пикар, виолистката Нобуко Имаи и челиста Франс Хелмерсон. Понастоящем е професор в Музикалното висше училище в Кьолн.

АНДРЕЙ ДОГАДИН е роден през 1968 в Перм, Русия. От 1986 до 1995 е част от струнен квартет Санкт Петербург, който печели значителен брой национални и международни награди. Участва в гастроли по цял свят и свири в големите концертни зали на европа, САЩ, Латинска Америка, Япония и др. От 1995 свири първа виола в прочутата Санкт-Петербургската филхармония на Юрий Темирканов. Преподавател е по виола и цигулка в Санкт- Петербургската консерватория.

Четворката от звездния състав допълва познатият на русенската публика световноизвестен виолончелист АЛЕКСАНДЪР КНЯЗЕВ, който е истински последовател на Мсистлав Ростропович. Освен на виолончело, той изнася концерти и на пиано и орган. Партнира си с диригенти от класата на Евгени Светланов, Юрий Темирканов, Мсистлав Ростропочив, Курт Мазур и др.

Свири и в оркестри, и то едни от най- добрите в света, а сред партньорите му в камерната музика са Евгени Кисин, Вадим Репин, Николай Лугански и Пламена Мангова, с която ще си партнира и на фестивалната сцена в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама