Ваксинират против бяс дивите животни в област Разград

07:22, 16 мар 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българска агенция по безопасност на храните започна първата за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Профилактиката ще обхване и област Разград, съобщават от агенцията.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче със специфична миризма, която привлича хищниците. Животните се ваксинират против бяс чре изяждане на примамката.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не бива да пипат примамките с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външна обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. Домашните животни е препоръчително затворени или да са с поводи, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

На територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от десет специално оборудвани самолета. Примамки няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Предвижда се кампанията да протече в рамките на следващите две седмици, в зависимост от атмосферните условия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама