В Плевен ще отбележат 25 години от възстановяване на Дружество „Военноинвалид“

07:45, 16 мар 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Навършването на 25 години от възстановяване на Дружество „Военноинвалид“ ще бъде отбелязано с концерт във Военния клуб на Плевен. Събитието ще се проведе от 14:00 часа този петък (18 март).

Ето и малко история. През 1951 г., ПОЛИТБЮРО на ЦК на БКП взема решение да закрие Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Съюзът не функционира до средата на 1990 г., когато се взема решение за възстановяването му. Военноинвалиди от Плевен подемат инициатива, за възстановяване и на плевенското дружество и през 1991 г. се провежда учредително събрание, като за председател е предложен и избран Петър Димитров Петков– военноинвалид ветеран от Втората световна война.

Бай Петър(както го знаеха всички) ръководи дружеството до 30.11.94 г., когато е избран Николай Борисов Костов- военноинвалид от мирно време. През 1999 г. отново е избран Петър Петков. Ръководи дружеството до октомври 2001 г., когато се отказва поради напредналата си възраст и на негово място е избран тогавашния секретар на дружеството Борис Николов Иванов -военноинвалид от мирно време.

През ноември 2006 г. Борис Иванов също се отказва поради напредналата си възраст и за председател е избран Илиян Драгомиров Христов- военноинвалид от мирно време, а Борис Иванов е предложен и избран за почетен председател. Септември месец 2015 г. на 32 конгрес на СВВП, председателя на дружеството Илиян Христов е избран и за член на управителния съвет на организацията.

Към момента в дружеството членуват 82-ма военноинвалиди и военнопострадали.

"За съжаление посрещаме празника на дружеството без подкрепа и разбиране, като от централната, така и от местната власт, с мизерни пенсии и на най-ниското социално стъпало", се казва в съобщението до медиите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама