Еврокомисията отложи реформирането на правилата за убежище

08:32, 16 мар 16 / Свят 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Eвропейската комисия отлага с най-малко месец обявяването на предложенията за реформа на единната система за даване на убежище, съобщи „Ройтерс“.

Целта вероятно е да бъдат избегнати нови противоречия, докато европейските лидери обсъждат сделка с Турция за справяне с мигрантската вълна.

ЕК трябваше да направи първото си официално изявление за реформата на Дъблинския регламент в днес – ден преди срещата на върха на ЕС, която започва в четвъртък.

В петък лидерите на 28-те държави-членки се срещат на заседание на върха, на което се очаква да бъде финализирана сделката с Анкара.

Очаква се новите мерки да бъдат разпространени най-рано на 6 април.

Италия през която влизат най-много мигранти, и Германия, която е основната им цел, настояват решенията за бежанците да се правят на европейско ниво и получилите статут да бъдат преразпределяни.

Според настоящите правила Италия, както и Гърция, би трябвало да задържат стотиците хиляди търсещи убежище, дошли по бреговете им, без да им позволяват да се отправят към Западна Европа. Те би трябвало и да обработят молбите.

Желанието на мигрантите е да достигнат до Западна Европа и по-конкретно Германия, без да подават документите в първите държави от ЕС, в които са попаднали.

На практика Италия и Гърция просто ги оставят да продължат на север.

Франция иска въвеждането на ограничен и временен механизъм за преразпределяне. Подобни квоти бяха приети от Европейския съвет през септември, но те така и не успяха да бъдат приложени на практика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама