Прочутият концерт "Аранхуез" ще прозвучи в Пловдив в изпълнение на френски виртуоз

08:48, 16 мар 16 / Култура 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният френски китарист Ерик Франсери ще изпълни прочутия Концерт "Аранхуез" от Хоакин Родриго със симфоничния оркестър на Пловдивската опера тази вечер от 19 часа в Концертната зала.

Диригентът Диан Чобанов, който е виенски възпитаник, е включил в програмата и едни шедьоври на Моцарт - Симфония 40 и Шуберт - Симфония 8 (Недовършена).

Концертът за китара и оркестър на Хоакин Родриго описва красотата на градините на кралския дворец "Аранхуес" край Мадрид. Авторът създава популярната втора част (Адажио) в момент на лична трагедия - смъртта при раждането на първото му дете и тежкото състояние на неговата съпруга. В бавната част на концерта Родриго вплита спомените си от сватбеното им пътешествие в градините на "Аранхуес".

Ерик Франсери завършва Музикалната академия в Париж и от 1980 година е преподавател по класическа китара. 40-годишната му кариера включва концерти в над 35 страни в Европа, Азия и Северна Америка. Редовно води майсторски класове в университети в САЩ, Германия, Китай, Русия, Полша, Дания, България и др.

Билети за симфоничния концерт се продават на касата на Концертната зала и пред Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама