Спецзвеното на Цацаров за борба с корупцията с отчайващи резултати

09:57, 16 мар 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За една година от своето създаване специализираното прокурорско звено за борба с корупцията по върховете на властта е постигнало една-единствена присъда - и то само на първо инстанция, като предстои делото да бъде гледано от апелативен съд. Това става ясно, след като “Mediapool” спечели съдебна битка заради мълчалив отказ на държавното обвинение да предостави информация за работата на звеното.

Спецструктурата бе създадена на 24 март миналата година. Това бе своеобразният отговор на главния прокурор Сотир Цацаров на настояването на тогавашния правосъдния министър Христо Иванов за създаване на независима антикорупционна прокуратура по румънски модел. Държавното обвинение сметна, че новото спецзвено ще е достатъчно за справяне с корупцията по върховете на властта, коментира изданието.

Според изнесената информация “гордостта на Цацаров” е постигнала една условна присъда срещу трима души пред Окръжен съд - Варна, но предстои делото да се разгледа от апелативния съд.

В структурата работят общо 15 прокурори, 4 следователи и 7 технически помощници. Те се занимават с 43 досъдебни производства и 144 преписки. Статистически това е много ниска натовареност като брой дела, но може да се предполага, че делата са тежки. В отговора до Mediapool липсва информация за какво точно е постигната присъдата във Варна, както и срещу кого и за какво се водят останалите разследвания.

Прокурорското спецзвено е внесло в съда осем обвинителни акта - по половин на прокурор за година. През декември дойде и първата оправдателна присъда за спецпрокурорите. Софийският градски съд оправда бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева, която е подсъдима за престъпления по служба.

Изданието прави сравнение с независимата румънска антикорупционна прокуратура, за каквато настояваше и Христо Иванов. През 2015 г. са обвинени 1250 души, сред които премиер, петима министри, 16 депутати, 5 сенатори, 97 кметове и заместник-кметове. Постигнати са 970 окончателни осъдителни присъди, като това е плод на 10-годишна работа.

Според отговора на държавното обвинение прокурорите, които работят срещу корупцията, са лично посочени от главния прокурор и неговия екип. Те не са избрани от Висшия съдебен съвет или след конкурс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама