Законът за съдебната власт мина през парламента на първо четене

11:39, 16 мар 16 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Тази реформа е реформата, която се очаква с най-голямо желание от българското общество", заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева преди гласуването на промените в Закона за съдебната власт, предложени от подопечното й ведомство.

С приетите днес на първо четене промени депутатите въведоха явен вот във ВСС без възможност за гласуване "въздържал се", разделянето на Съвета на две колегии и пряк избор на членовете на ВСС от магистратската квота.

Според Захариева, с днешното гласуване депутатите са показали, че има необходимата широка политическа подкрепа за съществена реформа в съдебната система. Вчера ЕС обаче заяви точно обратното.

Оценката за промените, приети със 118 гласа "за", 19 "против" и 1 "въздържал се", се разминаха коренно. Според зам.-председателя на ДСБ ген. Атанас Атанасов текстовете узаконяват "опраскването" на съдебната система.

Независимият народен представител Велизар Енчев пък посочи, че днес бил денят на голямото лицемерие. 

"Връх на лицемерието е параграф първи, който гласи, че съдебната система е независима. Как ВСС ще е независим, когато 11 членове на ВСС ще са партийно избрани. Как съдиите от парламентарната квота ще са независими? Ако искаме независима съдебна система, парламентарната квота във ВСС трябва незабавно да отпадне. Всички в тази зала искате да контролирате съдебната система. Спорна е идеята да няма вот "въздържал се". Предлагам и в Народното събрание да няма вот "въздържал се". Захариева е против тайното гласуване - естествено, как ще контролира кой как гласува.

Депутатите от ДБГ и ГЕРБ обаче защитиха законопроекта. 

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) подчерта, че има упорити манипулации в настоящия дебат. "Казва се, че ние сме установявали парламентарната квота - нищо подобно, всеки, който твърди подобно нещо или няма спомени, или се опитва да подмени спомените на хората и да подмени Конституцията. Да се твърди, че сега уреждаме парламентарна квота, това е нелепо, грозно и абсолютно невярно. Единият от ораторите владее конструктивните манипулативни подходи", категоричен бе Кирилов. 

"Зад маските не се крие независимост. С явното гласуване, включено в промените, хората ще имат възможност да видят кой за какво гласува. Когато питат кой избра председателят на Висшия градски съд, ще се знае кой стои зад това решение. Модернизирането на съдебната система, което стои и зад Закона за електронното правосъдие, е ключово. РБ подкрепя промените в Закона за съдебнта власт", категоричен бе Димитър Делчев от Реформаторския блок.

Левицата в лицето на председателя на БСП Михаил Миков пък предрече проблеми със законодателната уредба. "Определя се друга динамика на внасяне на законопроекта. Той няма да доведе до пълното прилагане на промените в Конституцията, срещу които бяхме против. Законът не гарантира представителност, защото прекият избор означава относителна представителност", разкритикува той.

В дебата се включи и Валери Симеонов от "Патриотичния фронт", който реши да припомни, че "приемаме закон за магистратите, а не закон за магистралата".

Пред журналисти след гласуването на законопроекта, министър Захариева изрази надежда за бързото приемане на закона и на второ четене, така че да се спази конституционният срок. 

"Не е вярно, че се бавим. Срокът е 22 март за приемането на закона. Хубаво е да се чете законът, защото истината е, че първо няма закон без падащ кворум, когато има общи събрания. Има текст, който предвижда, че за да бъдат избрани, тябва да са гласували всички, имащи право на глас магистрати. Точно затова сме разделили общото заседание на две седмици. На първото, когато се избират органите, изслушват се кандидатите. Записано е, че изслушването става и се излъчва пряко онлайн", уточни Захариева в отговор на критиките на БСП и ДСБ. 

Според нея, ако магистрат не може да дойде на първата седмица, той може да зададе въпроси към кандидатите и да го гледа от където и да се намира. По думите й следващата седмица пък се извършва изборът с ясни часове - от 8 часа до 18 часа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама