Убитият в Брюксел екстремист е 36-годишен алжирец, вероятен член на Даеш (обновена)

12:10, 16 мар 16 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
36-годишен алжирец е убитият екстремист при спецакцията в Брюксел, която продължава и в момента. „Той се казва Мохамед Белкаид, роден е през 1980 година, и е пристигнал в Белгия през 2014-а като мигрант“, заявиха на извънредна пресконференция от федералната белгийска прокуратура. До тялото му е намерен автомат Калашников, а при претърсването на апартамента, в който той се е барикадирал разследващите са открили знаме на „Ислямска държава“ и книга за салафизма.

Властите съобщиха, че са задържани още двама мъже. Единият е открит в болница в близост до Брюксел със счупен крак, а този, който го е докарал, е задържан часове по-късно. Все още не е ясно дали има връзка между двамата задържани и Белкаид.

Вчера снайперист от спецчастите уби алжиреца, след като Белкаид открил огън по спецотряда. Властите искали да претърсят апартамента му във връзка с разследването на парижките атентати от миналата година.

Други двама души, които също са се намирали в апартамента, все още се издирват, за момента няма информация за тяхната самоличност.

Провеждащата се в Брюксел спецакция е свързана с атенататие от 13 ноември в Париж, потвърдиха от белгиската пркуратура.

„Информация за екстремистите получихме по време на разследването на атентатите във френската столица", заявиха представители на обвинието на извънредна прескоференция в Брюксел.

„Разследвахме над 30 човека, проучването протече съвместно между френската и белгийската полиция", казаха още от белгийското обвинение.

Отречена беше информацията, появила се по-рано, че заподозрените са братята Халид и Ибрахим ел Бакрауи.

При операцията са били леко ранени шестима полица, сред които и френска полицайка.

"Повече информация не може да бъде съобщена, докато не приключи разследването", добавиха от белгийската прокуратура. На журналистите, присъствали на пресконференцията, не беше позволено да задават въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама