Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

12:23, 16 мар 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-кметът по образование и култура в община Шумен Найден Косев се срещна с акад. Георги Марков и директора на Издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски, съобщиха от общинска администрация.

Те обсъдиха възможността за съвместно провеждане на поредица от събития в Шумен, посветени на годишнините от Априлското въстание, Балканската и Първата световна война.

Акад. Марков подкрепи идеята датата 11 май 1813 година, когато в Шумен се е състояло първото гражданско честване на братята Кирил и Методий,  да намери място в учебниците и да бъде популяризирана сред обществото. По думите на големия български историк „незапомненото и ненаписаното сякаш изобщо не се е състояло и е безвъзвратно загубено за човечеството“. Това пише той и в книгата си „Любомъдрие на историята“.

Книгата беше представена днес в Историческия музей в Шумен. Според акад. Георги Марков не само за датата 11 май, но и за участието на шуменските военни формирования в Първата световна война малко се пише и говори. „Историята е памет за част от миналото, по-голяма или по-малка в зависимост от значимостта на епохата, която заслужава да бъде запомнена и съхранена за идните поколения.“ Историята трябва да разказва, а поколенията да помнят подвизите на Четвърта пехотна преславска дивизия, на Седми преславски полк, на Десети конен полк, на Пети артилерийски полк, Петнадесети полк и на Втори  тежък артилерийски полк, който срина укрепленията на Тутракан.“

Иван Гранитски представи книгата на големия български историк акад. Георги Марков „Любомъдрие на историята“ като опит за философско осмисляне на историята. Двамата участваха в открит урок по родолюбие с ученици от СОУ „Йоан Екзарх Български“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама