След 2-годишно прекъсване България отново ще има 4-звезден генерал

12:53, 16 мар 16 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов е предложен за удостояване с висшето офицерско звание генерал, считано от 1 май 2016 г., стана ясно днес. Така след двугодишно прекъсване Българската армия отново ще има четиризвезден генерал. Последният - бившият началник на отбраната Симеон Симеонов, напусна редиците на армията поради пределна възраст през 2014 г.

Правителството е взело решение днес да назначи контраадмирал Емил Ефтимов за зам.-началник на отбраната, като той ще бъде удостоен със званието вицеадмирал. Досега той бе директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел. Офицерът ще встъпи в длъжност на 16 юли.

За шеф на Сухопътните войски е издигнат полк. Валери Цолов, досегашен зам.-началник на Съвместното командва не силите. Той също ще бъде повишен в звание.

Полк. Иван Ортоманов, държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка” в МО, ще оглави дирекцията. Начело на служба „Военна информация” застава заместник-директорът й полк. Светослав Даскалов, който ще бъде удостоен със звание бригаден генерал.

Заместник-командирът на 68 бригада „Специални сили” полк. Костадин Кузмов ще бъде произведен в бригаден генерал и ще поеме ръководството на 2-ра механизирана бригада. Досегашния командир на механизираната бригада Димитър Илиев пък ще бъде назначен за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и ще бъде удостоен със званието генерал-майор. Той ще поеме поста от генерал-майор Пламен Лилов, който е подал рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба.

В звание ще бъдат повишени контраадмирал Георги Фиданов – военен представител на Началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, комодор Кирил Михайлов – национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, и капитан І ранг Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Вапцаров”. Те стават съответно вицеадмирал, контраадмирал и комодор.

Кабинетът предлага още да не се изисква директорът на Националната разузнавателна служба и неговият заместник да притежават висши офицерски звания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама