"ВМЗ" и "Авионамс" стават стратегически обекти за националната сигурност

12:54, 16 мар 16 / Политика 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"ВМЗ" ЕАД – Сопот и "Авионамс" АД – Пловдив стават стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, това реши Министерския съвет на днешното си заседание.

Правителството одобри промени в ПМС 181/2009, с което към обектите се прибавя нов сектор - "Икономика". В него се включват две стратегически дейности - производство и съхранение на продукти, свързани с отбраната и износ на продукти, свързани с отбраната. Овен "ВМЗ" ЕАД – Сопот и "Авионамс" АД още 9 предприятия, на територията на страната, са определени като стратегически обекти.

"Авионамс" е един от най-големите авиоремонтни заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Той предлага пълен набор от услуги по ремонта и модернизацията на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, изтребители Миг и Сухой и учебните Л-39.

Припомняме, че при посещение на премиера Бойко Борисов преди два месеца в авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив, той заяви, че "държавата прави всичко възможно да си откупи завода за ремонт на самолети "Авионамс", който е на територията на авиобазата ". Той съобщи още, че към края на годината още една ескадрила ще бъде готова за полети, а до две-три години ще завършат преговорите за нови изтребители. През март ще е готово и летището в Безмер, обеща премиерът, така че ангажиментите по линия на НАТО ще бъдат изпълнени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама