Родители и близки на лица с увреждания недоволстват от новата програма за лични асистенти

13:06, 16 мар 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лични асистенти (родители и близки) на деца и лица с увреждания в Сливен изразиха пред сградата на общината недоволството си от новата програма, според която всички лични асистенти ще работят на 4 часа и ще обслужват повече от един потребител на програмата. Пред журналисти днес те поясниха, че решение е взето на база отпуснатите финансови средства, които отговарят за 65 лични аситента, а нуждаещите се потребители /деца и хора с увреждания/  в общината са над 160.

„С това решение държавата, в лицето на общините, грубо нарушава правата на децата с увреждания (според Конвенцията за правата на детето), на хората с увреждания (според Конвенцията за правата на хората с увреждания) и определението „личен асистент“ губи смисъл”, казват потърпевшите.

Протестиращите са изпратили писмо до Министерството на труда и социалната политика, ресорните ведомства, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за закрила на детето.

„Абсурдът в ситуацията е, че държавата е тази, която би трябвало да се грижи и защитава правата на децата и хората с увреждания”, обвиха още протестиращите и призоваха за спешно разрешаване на ситуацията, която е недопустима и закононарушаваща.

В столицата на 6 април ще се проведе национален протест, в който ще се включат и  личните асистенти от Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама