„ВиК” – Добрич намали загубите и разходите за ток

14:18, 16 мар 16 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управителят на „Водоснабдяване и канализация” ООД инж. Петър Калчев коментира за Topnovini.bg състоянието на дружеството и приоритетните му задачи:

Инж. Калчев, какво успя да постигне „ВиК”, през тази година?

По-значимото, което успяхме да свършим от началото на годината досега, е, че дружеството вече е преструктурирано и е ООД. С това задълженията намаляха с около 12 млн. лева – към „ВиК“ – Бургас, и към държавата – по водния заем. Приключихме част от зонирането на Добрич. Завършихме зоната на квартал „Добротица“, където сега водоснабдяването е напълно осигурено. Помпена станция „Пети километър“ е напълно подновена и включена. Напълно възстановен е хидрофорът на „Албените”, където също е нормализирано водоснабдяването. Възстановили сме хидрофора в кв. „Балик” във високите блокове. Остава само да включим помпите. Всичко друго е направено – сграда, резервоари, тръби, връзки. Чакаме помпите да дойдат и да ги монтираме. В момента, в който пуснем хидрофора в кв. „Балик”, веднага ще монтираме контролно-измервателните шахти и ще обособим напълно три зони – „Модерна махала”, „Димитър Ковачев” и „Ген. Попов” - т.е.  всичко от булевард „Русия“ нагоре ще бъде обхванато в зониране. Проектира се да се построи още една хидрофорна станция за високите блокове в квартал „Христо Ботев“, за да регулираме налягането. Това ще има голям ефект в цялата тази зона, защото там се формират близо една трета от общите загуби на вода. Започнали  сме да възстановяваме хидрофорите в кв. „Дружба” и на „Реджията”. Квартал „Рилци” също е обособен като зона. Районът от жп линията към „ВиК” - също. Монтирахме хидрофор на нашата сграда, за да можем да намалим налягането на цялата зона. Всичко това е насочено към намаляване на загубите и управление на водните потоци, и намаляване на разхода за електроенергия.

Какво е постигнато като параметри?

Дотук имаме постигнати поне с 15 % намаление на еленергията, но трябва да е понижим поне с още 20 % тази година. По магистралата от Шабла възстановихме всички шахтови кладенци, ремонтирали сме помпите на всички помпени станции, дори сме монтирали и резервни по цялото трасе. Направихме връзка с помпена станция „Царичино”, за да може да се водоснабдяват селата от община Балчик – Сенокос, Дропла, Змеево. Ремонтирахме помпена станция „Батово 1”,  която беше изоставена.

Отчитате ли намаление на загубите на вода?

Да, аз ги заварих 86 %, към края на 2015 г. бяха 80 %. Тази година трябва да ги намалим с още 6-7 %, което не се е случвало от поне 25 години. При това без реконструкция на мрежата.

Какво предстои? Имате ли още работа по зонирането на Добрич?

Предстои ни да започнем работа по зониране на централна градска зона. Тя е най-голямата и най-сложната. Ще има доста проблеми, основно с водопроводите, които са по големите, проходими колектори. Вътре е трагедия. Водопроводите са стоманени. Има места, където, откакто са построени, човек не е влизал. Положението е отчайващо. Трябва да влезем, да ги огледаме, да ги заснемем, и, каквото можем да изключим. Това предстои да се случи тази година. Сега сме започнали да ремонтираме водоема и всмукателите към помпената станция на помпена станция „Приморци”. Чакаме доставка на големи помпи, защото там имаме съсредоточен потенциал. Доста вода може да подаваме. Но, самата помпена станция се задъхва, въпреки че увеличихме капацитета й с 30 %. Сега трябва да сменим старите помпи с още по-големи, защото не можем да прехвърляме водата. Остана да ремонтираме един сондаж на Минково.  Тръгнали сме да зонираме Шабла, Тервел, Каварна.  Миналата година направихме това за Оброчище, Дуранкулак, Кардам.

Какво е в момента състоянието на дружеството?

Бързо се подобрява. Бяхме в  състояние за ликвидация, в технически фалит. Задълженията бяха към 35 млн. лева, а сега са около 20 млн. лева.  В момента сме в процедура да разсрочим 6 млн. лева към Басейновите дирекции. В процедура сме да вземем кредит и да платим старите задължения от 5 млн. лева за ток. В един момент – в средната на годината се очаква да сме нормално дружество т.е. да нямаме някакъв непреодолим проблем. Обслужваме и многобройните дела, които се водеха срещу нас и постоянно изникваха. Миналата година сме разплатили почти 3 млн. лева към доставчици, на които не им е било плащано. Тази година сигурно ще платим още един милион. Въпреки всичко, миналата година сме направили инвестиции в реконструкция поне за 1 млн. лева, поне още толкова ще направим тази година. Заплати не сме бавили нито ден. Съкращения не сме правили.

Какви са задълженията на граждани и фирми към дружеството?

От една година насам не пропускаме да заведем дела за всички задължения. Сега съм се концентрирал върху старите задължения с оставащи 2-3 години до срока на давност. Трябва да ги съберем, защото това са вземания за около 5 млн. лева. Никой не е успял да ги събере всички, но по-голямата част трябва да ги съберем. По-големите суми, естествено, са задължения на фирми, но пък тези на гражданите са много на брой.

Когато стане въпрос за това мнозина питат дали „ВиК” събира вземанията си в ромските квартали…

Това е насадено отпреди схващане. Чрез частните съдебни изпълнители сме успели да ги обхванем. Всъщност проблемът не е такъв. Те се понаучиха да си плащат водата. По-скоро има проблеми с неплащане на водата от хора, които са платежоспособни. По-странното е, че има доста такива задължения от хора, които нямат проблем да си плащат водата, но не го правят.

Сключихте 15-годишно споразумение с асоциацията по ВиК. Какво предстои?

Следват много стъпки. Това беше началото. Сега следва на 1 май да влезе в сила договорът. След това  трябва да се уточнят активите. Всички публични активи, които представляват част от водоснабдителната мрежа – държавни и общински, следва да се предадат на асоциацията. Т.е. държавните, които сега са в дружеството, да се извадят и да се предадат. Както и от общините – публичната общинска собственост. След това ние започваме да функционираме въз основа на договора като воден оператор. Т.е. ние вече ще имаме задължението да поддържаме мрежата, срещу което получаваме право да събираме такса за услугите и да начисляваме амортизационни отчисления.

Няма ли по-скоро да се усложни ситуацията?

От наша гледна точка ще се усложни, но целта на реформата е да се даде възможност за конкуренция. По този начин воден оператор, чисто теоретично, може да бъде друга фирма. Аз не се притеснявам, че може да бъдем сменени като воден оператор, защото при нас нещата са много сложни и трудни. Всъщност това е стъпка към либерализиране на пазара на водоснабдителни услуги. В един момент, когато успея да реализирам плана си за водоснабдяваме от язовир Цонево, може воден оператор да е някой друг. Защото тогава ще бъде много по-добра за управление и икономически ефективна ще е системата, а не както сега.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама