Прокуратурата е гарант на българския политически модел на безнаказаност, смята Христо Иванов

14:38, 16 мар 16 / Политика 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Критична маса от политическата класа е изградена по модела на безнаказаност и всякакви форми на упражняване на натиск и зависимости и в центъра на този модел е прокуратурата. Не е само въпрос на конкретни зависимости, цялата конструкция на политическия модел е такава, че прокуратурата е гарант за него”. Това заяви пред БНР бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

“Трябва да настояваме за реформа в прокуратурата”, категоричен беше той и призова главния прокурор Сотир Цацаров да обясни на българските граждани кое от тригодишния му мандат до момента мотивира оставането му на поста през следващите 4 години.

Христо Иванов коментира провеждащото се в Брюксел с представители на съдебната и изпълнителната власт обсъждане на ефекта от Механизма за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас. Събитието е организирано от български евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. Иванов го определи като “псевдопатриотична популистка инициатива с изцяло вътрешнополитически адрес и цел да създава димна завеса и го нарече опит да се заглушат фактите, идващи от Брюксел – факти на все по-голямо раздалечаване между България и Румъния, което според него върви не само по орбитата на извеждане на Румъния от механизма за наблюдение, но и по линия на задълбочаване на наблюдението върху България”.

“Ако българските власти имаха желание да видят къде е проблемът, те щяха да видят – той е там, където сочи Комисията. Вместо това се правят всякакви мъчителни упражнения…Това показва абсолютната безсъдържателност на това, което се случва. Целта е да бъде предпазена прокуратурата. Наблюдаваме щуране по сцената, което показва степента, в която българската олигархия изпуска инициативата – тя самата усеща, че ледът, върху който стъпва изтънява и започва да се пука”, смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама