Започва реставрация на Томбул джамия в Шумен

15:04, 16 мар 16 25 875 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои продължаване на реставрацията на Томбул джамия в Шумен. Това съобщи днес районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов след проведената в Гранд хотел “Шумен” районна мюсюлманска конференция, на която той бе преизбран на поста.

“Реставрацията ще започне, когато се пооправи времето. Средствата са от Главното мюфтийство. Специалистите  предполагат, че реставрацията ще продължи две години, две години и половина”, каза Мехмедов.

Рестарварицята ще се прави на етапи, като първо ще се започне от външната фасада на културния паметник, а след това ще се реновират помощните помещения, ще се реставрират и фреските, разясни районният мюфтия на Шумен.

Договорът с фирмата, която ще реставрира сградата е подписан от Главното мюфтийство.

Реставрация на Томбул джамия бе започната през 2004 година, а през 2007 специалисти от фирма “Еврорест 2002” възстановиха вътрешните стени на храма. Средства за реставрацията на джамията бяха дарени от Ахмед Доган, през 2005 година султанът на Оман дари 390 000 долара за продължаване на реставрационните дейности.

Джамията Шериф Халил паша, известна повече като Томбул джамия, е построена през1744 година. Името на сградата идва от формата на купола и означава „ надут”,” топчест”. Комплексът на джамията се състои от основна сграда (молитвена зала), двор и пристройка, състояща се от дванадесет стаи (пансион).

В основната си част молитвената зала представлява квадрат, в средната част е осмоъгълник преминаващ в кръг, който завършва със сфера (купол). Върхът на купола е на 25 метра от земята. Залата е изпъстрена с растителни и геометрични фигури и много надписи на арабски език, които са сури от Корана.  Дворът на джамията е известен като “аркаден”, заради формата на сводовете пред дванадесетте стаи, които го обграждат. Минарето пък е  с височина 40 метра.

Мехмедов каза още, че на този етап не се предвижда строеж на мюсюлмански храмове в област Шумен.

Районният мюфтия уточни, че в област Шумен има 145 джамии, а назначените в областта имами са 89 имами, като не във всяко населено място има мюсюлмански храм и духовен водач.

На днешната мюсюлманска конференция мюсюлманите в областта трябваше да направят предложения за кандидати за длъжността районен мюфтия на Шумен.

Кандидатурата на Месут Мехмедов е била единствената предложена от делегатите на конференцията.

На форума присъстваха 76 имами от общо 89 в областта.

Официални гости бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, Мехмед Аля – районен мюфтия на Разград, Мюдесир Мехмед – районен мюфтия на Силистра, представител на община Шумен Стилиян Стоянов, директорът на “Нювваб” Шериф Хюсню, общинския съветник от Шумен Метин Джамбазов, председатели на мюсюлмански настоятелства.

“Според устава районната конференция е компетентна да излъчи до 3 кандидатури за районен мюфтия въз основа на които Висшия мюсюлмански съвет избира един от тримата.

В Шумен обаче е излъчена една единствена кандидатура на действащия районен мюфтия. До края на месеца се очаква заседание на Висшия мюсюлмански съвет на които ще бъдат окончателно избрани всички 20 районни мюфтии”, разясни процедурата по избора председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

Мандатът на районните мюфтии е за срок от 5 години.

“Аз съм от шуменския район и имам поглед върху това, което се случва тук. Районно мюфтийство в Шумен има един добър изграден екип. Има една добра система на взаимодействие с мюсюлманските настоятелство и с централното ръководство – Главно мюфтийство. Тук имат голям принос за развитието на ислямското образование, за подготвяне на духовните водачи в района.”, оцени работата на районното мюфтийство и неговия водач Месут Мехмедов председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

Месут Мехмедов е районен мюфтия на Шумен от 2003 година.

След като той отново бе издигнат за духовен водач в Шумен Мехмедов благодари за оказаното му доверие и заяви, че се надява да продължат с екипа да работят така добре, както и досега.

На въпрос каква е дейността на служителя на турската Дирекция по религиозните въпроси (т. нар.Дианет) Ибрахим Йълмаз в Шумен Мехмедов обясни, че той е имам на Томбул джамия. “Имамите са трима, двама са от България, а Йълмаз подпомага дейността им. Той е поканен от централното ръководство на мюсюлманското вероизповедание”, каза Мехмедов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама