Бойният празник на IV-и пехотен Плевенски полк се чества днес

15:10, 16 мар 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бойният празник на IV-и пехотен Плевенски полк на Негово Царско Височество се чества днес – 16 март, информира секретарят на местния клон на НД „Традиция“ Милен Първанов.

Той припомни, че плевенската войскова част се покрива със страшна и неувяхваща слава още при първите боеве на Сръбско – българската война от 1885 г., а героизмът на плевенчани е неповторим и по време на Първата световна война.

„Уважаеми приятели и колеги от НД "Традиция", патриоти от всички краища на Майка България, днес - 16 март, е бойният празник на IV-ти пехотен Плевенски на Негово Царско Височество полк!

Тази наша войскова част покрива бойния си стяг с неувяхваща слава още в първите боеве на Сръбско-българската война от 1885г. По време на Първата световна война мощното българско "Ура!" на героичните плевенци огласява Дренова глава, Дервент, Ниш и Косово поле. Неговият силен отглас се пренася по-късно и по долината на река Вардар, за да достигне своя апогей на Дойран.

Славните плевенци дават своя принос и за окончателния разгром на Вермахта в заключителните бойни действия на Втората световна война. Затова ние в този ден сме длъжни да си спомним за всички тях с думите "Слава - вечна слава на героите!", сподели Милен Първанов.

Председателят на НД „Традиция“ - Плевен изказва сърдечни благодарности на всички, участвали в историческата възстановка "IV-ти пехотен Плевенски на Негово Царско Височество полк в Европейската война от 1915 - 1918г.", състояла се през месец август 2015г. в бившия казармен район на полка! Със своето участие всички ние не само възкресихме събитията от славното минало, но и показахме, че Плевен помни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама