Отпадните води на с. Равадиново ще се пречистват в пречиствателната станция в Созопол

15:15, 16 мар 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отпадните води на село Равадиново вече ще се пречистват в Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) – Созопол, съобщиха от местната Община. По този начин се завършва един важен етап от създаването на условия за по-добра жизнена среда както за жителите на селото, така и за по-голямата част от крайбрежна зона.

Включването на с.Равадиново бе една от основните задачи на Община Созопол през новия мандат, след като финансирането му по европейския  проект за Водния цикъл на Созопол и Черноморец се оказа недопустим разход по критериите на програмата.

Община Созопол внесе заявление за финансиране в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектът е на стойност 1 852 098,87 лв. Към настоящият момент документацията за избор на изпълнител на строително-монтажните работи е минала предварителен контрол от страна на финансиращата институция, а от своя страна Общината е обявила обществена поръчка за строителство на обекта.

Изграждането на обект "КПСт Равадиново и  напорен тръбопровод“ е част от проект „Канализация на село Равадиново”. Този обект е също финансиран от ПУДООС.

КПСт Равадиново ще бъде изградена в края на ул. „Пирин” в посока местността Куку баир. Канално-помпената станция е монолитно стоманобетонно съоръжение, от което ще продължи изграждането на напорния тръбопровод до довеждащия колектор на ПСОВ - Созопол. Напорният тръбопровод е с дължина 2 757 м. и ще преминава по ул. „Пирин” и ул. „Хр.Ботев” до края на селото и пътя Равадиново - Созопол. Събраните отпадни води се тласкат до изливна шахта, която се намира на кръстовището на стария път Созопол - Черноморец и пътя Равадинов - Созопол. Там се заустват в шахтата на довеждащия колектор и постъпват в пречиствателната станция.

Строителството на обекта ще продължи и през лятото - това решиха на последната сесия общинските съветници. Самото строителство ще засегне пътната връзка от селото до разклона за Созопол и неминуемо ще има моменти на трудности и дискомфорт за жителите на с. Равадиново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама