По-висок добив на винено грозде отчитат в Русе

15:41, 16 мар 16 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Редовно заседание на постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите в Русе се проведе днес.

Началникът на отдел ТЗ Русе на Изпълнителна агенция по лозата и виното Веско Симеонов, информира за актуалното състояние на лозаро-винарския сектор в региона. Винените лозя в област Русе в Регистъра на ИАЛВ са 1612 ха, като едва една трета от регистрираните площи се реколтират. Регистрираните лозарски стопанства са 37. Структурата на сортовия състав в региона включва червените сортове Каберне совиньон, Каберне фран, Евмолпия, Мерло, белите - Шардоне, Мускат отонел, Ризлинг рейнски, Ркацители и Совиньон блан. Не липсват и по-нови за района сортове като червените Санджовезе и Сира, както и белите Семийон и Грюнер Велтлинер.

Средният добив за реколта 2015 година е бил най-висок за сорт Мерло, следван от Шардоне, а най-нисък 422 кг/дка от сорт Ркацители. Декларираният добив от гроздопроизводителите в областта за реколта 2014 общо е 1 227 622 кг, а за 2015 - 1 367 288 кг. Увеличение има на произведеното винено грозде - със 139 666 кг., което е 11% повече от предходната година. Като причина за това бяха отчетени по-благоприятните климатични условия през 2015 година. Симеонов отбеляза някои констатирани проблеми, като незаинтересованост от земеделските производители да отглеждат винени лозя, изоставени площи, както и обстоятелството, че голям брой собственици отписват лозарски имоти от регистъра.

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните – Русе д-р Атанас Атанасов направи преглед на заразния нодуларен дерматит. Д-р Атанасов изрази притесненията си от това, че заболяването е много по-жестоко от „синия език“. Огнището както на това, така и на други видове екзотични, трансгранични болести е Турция.

От презентацията стана ясно кои са основните признаци на нодуларния дерматит – треска, виремия и кожни лезии. По-високата степен на опасност се обуславя от възможностите за пренасяне на болестта, а именно механично предаване чрез насекоми и кърлежи, чрез игли при ветеринарно лечение или ваксинация, чрез контаминирани фуражи и вода, полово предаване при чифтосване или изкуствено осеменяване, трансплацентарно предаване, чрез въшки. Д-р Атанасов посочи, че няма тотална защита за всяко индивидуално животно.

Зам. областният управител Станимир Станчев, който ръководи заседанието днес, предложи за обсъждане на въведените изменения в режима за използване на пасищата.

В хода на дискусията се оформи решение спешно да бъде сформирана работна група от представители на ДФ „Земеделие“, ОД „Земеделие“, общините в Русенска област и на фермерския бранш. В срок до края на следващата седмица тя следва да заседава по въпросите, касаещи ползването на мери, пасища от животновъди, пчелари и да излезе с конкретни мотивирани предложения за изменение на нормативната база, отнасяща се до този въпрос. Подходящо оформени, конкретните предложения ще бъдат сведени до знанието на министъра на земеделието и храните чрез постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама