Продължава сагата „Бедечка” в Стара Загора

15:57, 16 мар 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сагата около строителството в квартал „Бедечка” и запазването на парк „Бедечка” в Стара Загора продължава.

 Днес собственици на имоти в квартал „Бедечка“ разясниха пред журналисти, че  от 400-те декара на квартала, Общината запазва над 180 декара публична общинска собственост за улици и озленяване. Оставащата чиста възстановена площ на частните имоти е около 218 дка.

 „Община Стара Загора по никакъв начин не е обвързана финансово с този проект. Напротив, тя ще реализира единствено активи, и то многомилионни, от строителни разрешения, от плащане на местни данъци и такси. Общината ще реализира не 30, а може би повече от 40 млн. лв. приходи” каза един от собствениците Димитър Димитров. По думите му някой се опитва да манипулира общественото мнение по некоректен начин. Собственичката Лидия Бакалова пък съобщи, че от собствения си имот е отделила 200 кв.м площ, върху които ще построи параклис, който ще бъде обществен.Тя поясни още, че никакви групировки не са искали да изкупуват земята им.

Подборният устройствен план на квартал „Бедечка“ пък бе представен пред желаещите граждани днес от главния архитект на Община Стара Загора Иван Кирчев. Всеки собственик може да строи в парцела си жилищни или обществено обслужващи сгради, обясни арх. Кирчев. Минималното предвидено озеленяване в имота е 40%. Редица от имотите представляват зони за задължително озеленяване – там, където има ценна растителност.

Междувременно защитниците на парка обявиха протест „ЗА спасяването на Бедечка", който ще се проведе в петък от 18.00 часа.  Организаторите настояват за мораториум върху строителството до изясняване на случая и решаването му чрез законови промени

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама