Съдебни решения спират строителството по скандалните "Дюнигейт" и в къмпинг "Корал"

16:07, 16 мар 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Решения на Върховния административен съд (ВАС) и на Бургаския административен съд (БАС) на практика спират окончателно строителните намерения върху две защитени зони по Южното Черноморие. Това е станало, след като Окръжната прокуратура е протестирала незаконосъбразни административни актове, касаещи реализиране на инвестиционни намерения за строителство в защитени зони. Това съобщи на пресконференция апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Първата защитена зона, придобила популярност като "Дюнигейт", е Ахелой – Равда – Несебър, а втората защитена зона, отнасяща се за къмпинг „Корал“, е Караагач. И в двата случая тезата на прокуратурата е възприета изцяло от съда, като по Дюнигейт вече има и окончателно решение на Върховния административен съд, с което е потвърдено решението на Бургаския административен съд.

Припомняме, че сагата по Дюнигейт се разигра през 2013 г. Тогава по протест на Окръжна прокуратура - Бургас, Административен съд в града отмени Решение на директора на РИОСВ- Бургас за съвместимост на инвестиционно предложение на ЕООД „Сле груп“ с предмета и целите на опазване на защитена зона Ахелой - Равда - Несебър и прогласи неговата нищожност.

С атакувания административен акт на РИОСВ - Бургас е било съгласувано инвестиционно предложение за „Изграждане на жилищно застрояване в поземлен имот в местността Кокала“ в землището на община Несебър. Имотът попада в границите на защитена зона Ахелой - Равда - Несебър за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

Съдът е уважил становището на Прокуратурата, че на територията на имота са представени три природни дюнни местообитания, предмет на опазване в защитената зона, което е несъвместимо с планираното жилищно строителство.

С Решение на ВАС от 30 декември 2015 г. актът на Административния съд в Бургас е изцяло потвърден. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Отново по протест на Окръжна прокуратура-Бургас, от РДНСК-Бургас са прогласили нищожността на Разрешение за строеж от 2009 г., издадено от Главния архитект на Община Царево, за изграждане на обект „Жилищни сгради за сезонно ползване и зона за обществено обслужване“ в местността Смайлов чаир, издадено на името на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс“ ЕООД.

Бургаският административен съд е отхвърлил като неоснователна жалбата на „Ибердрола“ против Заповедта на РДНСК-Бургас и е потвърдил изводите в атакувания административен акт за допуснати груби нарушения на Закона за устройство на територията и Закона за опазване на околната среда, т.к. площта и обемът на инвестиционното предложение са изисквали преценка на необходимостта от извършване на оценка на въздействието на строежа върху околната среда поради близостта на имота със защитената зона Караагач.

Решението на Административен съд Бургас е съвсем отскоро - от 29 февруари 2016 г. То подлежи на обжалване и се чака окончателното решение на ВАС.

Тези два акта, които са провъзгласени за нищожни, на практика предопределят невъзможността да се извършва строителство в двете защитени територии, казаха от Прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама