13 малко известни факта за The Dire Straits преди концерта в Русе

16:23, 16 мар 16 / Култура 25 654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 21 март, понеделник, от 20:00 часа в БУЛСТРАД АРЕНА легендите от The Dire Straits Experience ще зарадват феновете с любимите на няколко поколения хитове така, както са изпълнявани в апогея на групата в края на 70-те и 80-те години.

Медиен партньор на концерта е Topnovini.bg.

В Русе за разтърсващ двучасов лайв пристигат виртуозните музиканти и членове на оригиналния състав Chris White и Chris Whitten.

Три от секторите са вече напълно разпродадени и поради големия интерес към концерта касата на залата ще работи с удължено време през уикенда, за да могат всички фенове да се сдобият с ценните пропуски.

Междувременно, Topnovini.bg си припомни историята на емблематичната група и избра няколко малко известни факта, които ще ви накарат да погледнете на рок динозаврите Dire Straits с други очи....

Името Dire Straits (букв. „трудна ситуация“) е избрано в чест на тоталната финансова безизходица, в която са били членовете на групата в момента на създаването й. След разгорещени спорове за музикалната принадлежност на принцеса Даяна, на едно светско събитие тя признава, че е голям фен на Dire Straits. Албумът Brothers in Arms е записан в студио на остров Монсерат, задморска територия на Великобритания в Карибско море. По това време Sting е на почивка там и предлага помощта си за записите. Ето как тогавашният фронтмен на Police записва беквокалите към хита Money for Nothing и емблематичния рефрен I want my MTV, който си остава запазена марка! Mark Knopfler е автор на хита Private Dancer на Tina Turner. Той иска да включи песента в албума на групата си Love Over Gold от 1982, но никога не записва вокалите, защото смята че са по-подходящи за изпълнение от жена. Песента отлежава две години, докато Тина не я прави хит. На 1 август 1987 година MTV Europe стартира с излъчване на концерт на Елтън Джон в Лондон. Първото видео в ефир е към песента на Dire Straits – Money for Nothing. В края на 80-те групата иска да ангажира като китарист Vince Gill, но той отказва предложението за да се отдаде на певческата си кариета. Феновете на кънтрито познават Vince Gill, който днес се радва на своите 20 (!) награди Грами. Най-продаваният албум на Dire Straits е Brothers in Arms (1985) с абсолютните хитове Money for Nothing, Walk of Life, So Far Away и едмоименната песен Brothers in Arms. Албумът е осмият от десетте най-продавани във Великобритания. Brothers in Arms остава девет седмици на върха на американската Billboard, десет седмици начело на британската музикална класация и невероятните 34 седмици номер 1 в Австралия! В средата на 80-те CD технологията тъкмо прохожда и феновете все още предпочитат виниловите плочи. Невероятната популярност на Brothers in Arms, обаче го превръща в първия CD албум надхвърлил 1 милион продадени копия. Dire Straits пребивават общо 1 100 седмици в класациите на Острова. През 2001 година, британски учен открива на остров Мадагаскар нов вид динозавър. Кръщава го "Masiakasaurus Knopfleri" в чест на Mark Knopfler. Dire Straits трябвало да изнесат концерт в Нова Зеландия, но по същото време се разразила общонационална транспортна стачка. Изходът? Министърът на транспорта издал заповед за прекратяване на стачката, поне до приключването на концерта. Преди да се отдаде на музиката, Mark Knopfler работи като младши репортер в Yorkshire Evening Post. Новината за смъртта на Джими Хендрикс е последният материал, който пише за изданието. 25 години след тоталния хит Money for Nothing, през 2011 година в Канада се забранява пускането му в национален ефир. Причината е едно постъпило оплакване за хомофобско съдържание заради думата “fagot” в текста. В знак на протест няколко радиостанции пускат на рипийт парчето. В крайна сметка групата заменя fagot с fudger, но само за Канада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама