Окръжният съд в Разград е безапелационен шампион по срочно и качествено правораздаване

16:37, 16 мар 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Разград е безапелационен шампион по правораздаване за миналата година в апелативния район. Това каза днес председателят на варненския апелативен съд Ванухи Аракелян, която присъства на общото събрание на съдиите от Окръжния съд и трите районни съдилища. Тя даде отлична оценка за работата на магистратите от Разград по отношение на срочност, бързина и качествено правораздаване.

По брой постъпили дела Разградският окръжен съд е на трето място в апелативния район след Варна и Шумен. Според данните от отчета през 2015 г. са постъпили 902 дела, а през 2014 г. те са били 846.

В 3- месечен срок са разгледани 91 % от делата, при 88 % за двете предходни години. Най - съществен е ръстът на приключилите в 3-месечен срок търговски дела. През 2015 г. в този срок са приключили 75 % от търговските дела, при 59 % през 2014 г.. Подобрение бележат и данните за отлагане на наказателните дела. През миналата година този процент е 23, при 29 % за предходната година. При гражданските и търговските дела също има подобрение спрямо предходната година, като през 2015 г. процентът на отложените дела е 31, при 34 % през 2014 г.

По постановени съдебни актове в едномесечен срок Разградският окръжен съд е на първо място в съдебния район във Варна. През 2015 г. процентът на постановените съдебни актове в едномесечен срок от обявяването им е 99, 79 процента. Най-съществено е подобрението на този показател при търговските дела - 95% за текущата година, при 81% за 2014 г.

Тези показатели според председателя на Апелативен съд - Варна говорят за добросъвестност и добре свършена работа на районните и окръжните съдии.

Аракелян бе категорична, че подобни резултати улесняват задачата й като председател на Апелативен съд - Варна да защити цялостта на апелативния съдебен район и необходимостта правораздаването в рамките на района да остане по този начин.  Според нея никой няма да спечели от закриването на отлично работещи и съдилища като тези в Исперих и Кубрат. „Резултатите на Окръжния съд в Разград ми дават допълнителни категорични аргументи, защото когато има факти и Висшият съдебен съвет би трябвало да ги приеме”, коментира Аракелян.

Председателят на Апелативния съд във Варна смята, че съдебната реформа е неизбежна, но трябва да се мисли както за най-близките, така и за дългите проекции на предприетите действия, защото по думите й правосъдието е един от символите на държавността. „А ние от усещане за държавност в тези години имаме нужда повече от всеки друг път”, каза още Аракелян.  Тя допълни, че трябва да се отложи закриването на съдилища, защото според нея е изключително недържавнически и не би трябвало това да се допусне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама