Борисов взима червените номера на Цветелина Бориславова

17:04, 16 мар 16 / Политика 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С червените дипломатически номера на лимузините ще трябва да се простят бившата спътничка в живота на премиера Бойко Борисов – банкерката Цветелина Бориславова и всички останали около 60 почетни консули на чужди държави у нас. Това става ясно от част от стенограмата на днешното заседание на правителството.

На предишното заседание на МС премиерът нареди на министрите да подготвят решение за орязване на привилегиите на почетните консули. Днес, заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов е обяснил, че няма нужда от решение на правителството, а от промяна на 3 наредби, като "две от тях са общи на министъра на финансите и на министъра на външните работи и една е на министъра на вътрешните работи“. С едната се възстановява ДДС и акциз на дипломатически представителства, втората е за внос и износ на стоки, а третата е за регистрация на автомобилите. Трите министерства са се разбрали за отпадане на почетните консулства от тези три наредби. „По този начин те няма да ползват никакви дипломатически привилегии“, обяснил Порязов.

Почетните консули ще могат само да си спестят митата от внос на „печатни издания, знамена, мебели, обзавеждане, книги и други подобни, необходими за дейността на почетното консулство, единствено ако са доставени от изпращащата държава.“

Те няма да могат да ползват вече и червените дипломатически номера. Почетните консули, които са чужди граждани ще могат да използват сини номера за временно пребиваващи в страната чужденци. Проектите за промени на наредбите да са готови още днес до 17 часа, разпоредил премиерът Борисов

Цветелина Бориславова е почетен консул на Исландия. Сред останалите, които ще загубят дипломатическите си привилегии са първият български космонавт Георги Иванов (Бангладеш), строителният предприемач Динко Динев (Грузия), собственикът на "Икономедия" Иво Прокопиев (Канада), бившият шеф на HP у нас Саша Безуханова (Люксембург), PR гурото Максим Бехар (Република Сейшели) и кандидатът за кмет на Пловдив от БСП Георги Гергов (Русия). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама