Искат оставката на гръцкия министър по миграцията заради думата „Македония“

17:10, 16 мар 16 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на отбраната Панос Каменос и лидер на партия „Независими гърци”, поиска оставката на министъра на миграционната политика Янис Музалас тъй като е използвал името Македония вместо приетото от Атина Бивша Югославска Република Македония, в интервю за Skai TV, съобщава „Български новини“.

Музалас се извини за своя „гаф“, но Каменос заяви, че извинението не е достатъчно и призова премиера Алексис Ципрас да го уволни.

Ципрас свика среща на министрите в сряда сутринта, за да обсъдят въпроса. Решението от заседанието, според гръцките медии ще бъде съобщено на редовния брифинг, който е отложен за по-късно.„Смятам, че имаме данни, според които с очакванията и надеждата си играят някои организации, които твърдят, че са доброволци и са солидарни, но нямат никаква връзка с действителните неправителствени организации, които помагат на Идомени, въпреки че се занимават с тяхното преминаване в Македония”, е изказването заради което Музалас предизвика  гнева на колегата си Панос Каменос.

Спорът за името на Република Македония е нерешен проблем между Aтина и Скопие от години. Още от обявяването на независимостта на Македония Гърция оказва жестока съпротива за името.

Дипломатическият скандал наложи намесата на големи международни организации като ООН.

Много гърци усещат силна емоционална връзка с названието „Македония”, използвано в историята като рожденото място на Александър Велики и част от Древна Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама