Обменяме опит с Норвегия за работата с деца от рискови групи

17:18, 16 мар 16 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обмяна на опит при работа с деца от рискови групи и изкуството като метод за социалната им интеграция, са сред основните цели на осъществено посещение от страна на българска работа група, водена от зам.-кмета на община Сливен Пепа Чиликова, в норвежкия град Трондхайм. Визитата е част от реализацията на проект „Творческо пространство за малки и големи” по програма „Деца и младежи в риск”.  .

„По време на посещението си в Норвегия работната група от 8 души, ангажирани по проекта, посети детска градина, училище, университет и община Трондхайм. Запознахме се е начина на работа с децата и фокусирането върху личността на всяко едно от тях”, съобщи още Пепа Чиликова.

Освен детска градина, групата е посетила училище по изкуствата „Щайнер” , за да наблюдава уроци на деца в начален етап на обучение, свързани с различни видове изкуства. Проведени са дискусии с учителите, чиято работа е  наблюдавана. В Община Трондхайм групата е осъществила среща със служители, отговарящи за обучението на децата в детските градини. 

Част от наблюденията са реализирани в университета Драгвол, където е проведена дискусия за изкуството като средство за социална интеграция на деца и младежи, обсъдени са възможни бъдещи идеи за различни двустранни проекти в Центъра за социални изследвания в университета.

От българска страна в работната група са участвали служители на община Сливен, ромски медиатори, представители на МОН и Даниела Ненчева -директор на ХГ „Димитър Добрович”.

Проектът „Творческо пространство за малки и големи”  обхваща 5 детски градини в община Сливен – „Звездица” , „Здравец”, „Теменуга” , градините в селата Самуилово и Желю Войвода. „Усилията на ромските медиатори са насочени към работа с деца от различни етнически групи, като целта на проекта е да се осъществи контакт между не само между тях, а и техните родители”, коментира още Чиликова. По думите й, медиаторите имат основна роля в работата с родителите - да ги стимулират и мотивират да водят децата си на училище както и да ги ориентират при постъпването на малчуганите в първи клас.

  Част от дейностите по проекта са свързани и с ХГ „Димитър Добрович”, в чието помeщение ще бъде създадено специално ателие, в което децата да рисуват и да изразяват себе си чрез изкуството. За целта ще бъде предоставен и микробус, който да извозва децата. Със средства по проекта ще бъде закупено и оборудване за петте детски градини.

Предстои резултатите от проведеното посещение в страната-партньор да бъдат презентирани на кръгла маса, която ще се проведе в рамките на проекта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама