20-годишнина отбеляза християнската трапезария в Търговище

17:29, 16 мар 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
20 години от създаването си отбеляза християнската трапезария в Търговище. Юбилеят стана повод за специално посещение на кмета д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева в храм „Св. Иван Рилски” за да поздравят архиерейския наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов за благородното начинание.

Д-р Димитров  връчи благодарствен адрес, в който изказва дълбоката си признателност и към дарителите, които осигуряват топъл обяд за 70 бедни и болни жители на града.

„Вашето дело, породено от съпричастност и човеколюбие, е извор на светлина и надежда в годините на духовна пустота. То показва, че вярата в доброто е жива, че подадената навреме ръка е щедра и благородна. Вярвам, че доброто ще срещне обич и разбиране, за да бъдат по-светли дните на всички ни”, гласи благодарственият адрес към свещеника и дарителите.

Ставрофорен иконом Проданов припомни, че трапезарията към храма е създадена в средата на март 1996г. с подкрепата на бизнесмени от Търговище. Тя е единствената, работеща без прекъсване в страната.

Основни дарители сега са Григор Иванов и Пламен Ангелов. Сред благодетелите има и мюсюлмани, които не забравят бедните и болни по празниците.

Кметът и секретарят на Общината разгледаха реставрацията на стенописите на храма, които се почистват и възстановяват от пораженията на времето и влагата.

Славчо Проданов съобщи, че тази година се отбелязват 130 год. от рождението на благодетеля на Търговище - Нюйоркския митрополит Андрей, 80 год. от отварянето на храма и 20 год. от трапезарията. Годишнините ще бъдат обединени в общо тържество на 19 октомври, когато е храмовият празник. Участие в подготовката ще вземе и Община Търговище, увери кметът д-р Димитров. Той покани архиерейския наместник да се включи в Обществения съвет, който ще бъде сформиран като консултативен орган към местната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама