Ученици от Благоевград проявиха изключителен интерес към темата за трафика за хора /аудио и снимки/

18:27, 16 мар 16 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изключително голям интерес предизвика срещата, на която бе промотирана националната телефонна линия срещу трафика на хора. Тя се проведе в Младежкия дом в Благоевград, а на нея бяха поканени възпитаници на три благоевградски училища.

Пред Благоевград Topnovini.bg Нина Николова, координатор по комуникации и превенция към фондация "А21" обясни, че целта на срещата е била да информира младежта в Благоевград за проблема, който наистина съществува. 

"Наистина бях много изненадана. Децата бяха от 6-и до 12 клас мисля. Гледаха, слушаха 40 минути, което за тази възрастова група мисля, че е много добре. Има наплив от деца, желаещи за  доброволци, които искат да правят презентации и да информират съученици. Това е много насърчаващо , защото това е идеята - колкото повече хора знаят и са информирани, по-малка е вероятнострра да станат жертва на трафик и да бъдат експоатирани", коментира Николова.

По думите й, има много начини за експоатация - има трудова, сексуална, за органи и за бебета. Най-ефективният метод при сексуалната експлоатация е т.нар "Loverboy". Момче на възраст от 19 до 30-40 години започва да си говори с момиче в интернет или по друг начин. Лъже я, че обича, а след това я извежда в чужбина и я принуждава да проституира или я продава.

Трудовата експлоатация може да тръгне от фалшива обява за работа в интернет или листчета, окачени по стълбове. Хората късат тези листчета и попадат в тази схема на трафик. 

Тя поясни, че думата "неустойка" в трудовите договори е незаконосъобразна и посъветва да се чете всяко изречение. Хората, които видят подобна кауза в договорите си трябва да помолят работодателите си да я махнат, а ако те не искат е по-добре да не работите с тях.

"Никой работодател не може да те задължи да му платиш глоба, ако си започнал работа и не ти харесва, не ти допада. Подаваш си устно или писмено предизвестие - дали ще е 2 седмици, месец, вие се разбирате. Имаш право да напуснеш, той няма право да ти взема някаква глоба за това, че напускаш", обясни Нина Николова. 

Горещата телефонна линия 0800 20 100 се администрира от фондация "А21". Тя работи денонощно, седем дни в седмицата и е безплатна, обясниха от организацията.

Предвиждат се подобни срещи и в училищата в областния център на Пиринско. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама