Цацаров разкритикува механизма за мониторинг на правосъдието ни от ЕК

19:18, 16 мар 16 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров днес разкритикува механизма за сътрудничество и проверка (МСП), с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи у нас, но призна, че той има положителни резултати и е рано да бъде прекратяван, съобщи clubz.bg. Цацаров е изброил ред недостатъци на механизма, които според него водят до ефекти обратни на замисъла му - да помогне на България и Румъния да изградят правосъдие в съответствие със стандартите на ЕС и да сведат до социално поносими нива корупцията и организираната престъпност. Все пак той уточни, че бележките му не целят "снемане и снижаване на отговорността на българските институции". Цацаров участва в Брюксел в дискусия по темата организирана в Европейския парламент от евродепутатите Мария Габриел, Илиана Йотова, Филиз Хюсменова и Емил Радев.

"В последните години механизмът действа повече като средство за проверка, отколкото като средство за сътрудничество", каза още главният прокурор. Той посочи, че Брюксел откликнал на молбата за експертна помощ за реформите в прокуратурата, едва след като премиерът Бойко Борисов лично помолил за това.

"Спорни са източниците на информация, която информация служи за основа на изводи и препоръки в редовния мониторингов доклад", подчерта Цацаров. Според него "непълна и едностранна информация" от Министерството на правосъдието е "причина за текстове в последния доклад които не съответстват на действителното положение".

"Абсолютно нереално е да очакваме незабавно прекратяване на ПСМ", каза Цацаров. "Реалистично е да очакваме прекратяване на механизма в рамките на мандата на настоящата комисия".

Според организаторите на конференцията на механизма трябва да бъде сложен край, защото той е дискриминационен спрямо България и Румъния, почива на двойни стандарти (корупция и проблеми с върховенството на закона има и другаде в ЕС), резултатите му са слаби, използва се за вътрешнополитически цели, няма ясни критерии за измерване и оценка на напредъка на наблюдаваните, служи на другите държави-членки за претекст да не пускат България и Румъния в Шенген, макар официално да се твърди, че няма формална връзка между МСП и разширяването на зоната без вътрешни граници в ЕС.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев подкрепи призив от холандската евродепутатка Софи ин 'т Велд МСП да бъде заменен с мониторинг за демократичност и върховенство на закона за всички 28 държави-членки на ЕС.

Въпреки опитите на България Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне, от ЕК няма да сложат край на мониторинга. Заместник-генералният секретар на Европейската комисия Параскеви Мишу заяви след дискусията днес, че комисията не вижда устойчивост на развитие в много области, които са посочени в докладите от последните години. Решение МСП да не отпада за България взе вчера и Съветът по общи въпроси на Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама