НЗОК пусна за обсъждане проекта си за служебен рамков договор

23:19, 16 мар 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната здравнoосигурителна каса (НЗОК) представи за обществено обсъждане проект за служебен рамков договор за медицинските дейности за тази година. Той ще бъде обсъждан в срок от 14 дни. Промените предлагат 4 млн. лв. по-малко средства за извънболнична помощ, отколкото първоначално поискаха от Лекарския съюз.

Запазват се обаче уговорените с лекарите средства за болнична помощ, по-голям брой направления за специалисти и за изследвания, повече профилактични прегледи за лицата до 18 години.

Проектът предвижда основен пакет дейности, които да се покриват от НЗОК. Касата ще закупува медицинска помощ от 1 април. Почти два милиарда лева ще е годишният размер на средствата за здравноосигурителни плащания за медицински дейности.

В пуснатия за обсъждане проект се въвеждат новите дейности - долекуване, продължително лечение и лечение на онкологично болните с модерна апаратура. Проектът предвижда при спешно състояние на лицата постъпващи в лечебното заведение да им се се въвежда ЕГН или номер от регистъра на НАП в регистрационната система.

Уникален идентификационен номер пък ще разпознава здравноосигурените граждани чрез код, който се генерира след сканиране на пръст от ръката. Той ще е задължителен при болнично лечение, амбулаторна процедура, отпускане от болничната аптека на лекарствени продукти за злокачествени заболявания. Предвижда се кодът да се използва, когато посещаваме личните си лекари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама