Правителството ще бори тероризма с нов закон

13:15, 23 мар 16 / Политика 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов законопроект за противодействие на тероризма е написало правителството, стана ясно след приемането на план за противодействие на тероризма през годината от Министерския съвет. Това се случва ден след атентатите в белгийската столица Брюксел, при които загинаха над 30 души, а 250 бяха ранени.

Проектът е готов и съгласуван и съвсем скоро ще влезе парламента, обясни след заседанието правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя е обсъдила новия закон с премиера Бойко Борисов преди сбирката на министрите. „Знаете, че това е един от приоритетите на България. Министър-председателят отдавна говори за пакета от мерки“, отбеляза Захариева.

Според нея българският Наказателен кодекс е по-рестриктивен от приетите в европейската директива мерки. „Това, което обсъждаме в най-скоро време, още преди да се приеме директивата, е в усилени темпове да транспонираме текстове, които евентуално липсват в Наказателния кодекс“, каза Захариева.

В плана е заложена и концепция за комуникация с медиите и гражданското общество в условията на управление при кризи, възникнали в резултат от терористична дейност.

Трябва да се изготвят и планове за противодействие на тероризма от компетентните министерства и ведомства, областни и общински администрации и стратегически обекти, както и на механизъм за оказване на съдействие на български граждани, станали обект или жертва на терористичен акт на територията на трети държави.

Планът предвижда също изграждането на система за мониторинг и координация между министерствата и ведомствата по отношение на противодействието на радикализацията и тероризма чрез специализирани контактни точки, платформа за бърз и качествен обмен на информация, методика за идентифициране, наблюдение и оценка на проявленията и рисковете от радикализация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама