Католиците празнуват Великден

07:43, 27 мар 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Катотолиците честват Възкресение Христово - един от най-големите празници в християнството. Повече от 1.25 млрд. католици по цял свят празнуват днес Възкресение Христово.

В столичната католическата катедрала „Св. Йосиф” в 10.30 ч. ще бъде отслужена литургия за Великден. Освен в София големите католически общности у нас, според различни данни са и в Пловдив, Хисар, Русе и др.

Тази година католици и православни празнуват светлия празник на различни дати. Православните ще отбележат възкресението на Исус Христос на 1 май.

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е бил разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последнатаседмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Тази година католическият Великден минава под знака на две важни за Европа събития – атентатите в Брюксел и имигрантската вълна.

Папа Франциск ще отправи от централния балкон на базиликата "Св. Петър" благословията си Urbi et Orbi (За Града и света).

Още на Цветница в началото на Страстната седмица той изпрати сигнал, че бежанците и страданията на хората, бягащи от войни, насилие и преследвания, са основната тема на тазгодишния Великден. 

"Мисля си и за толкова много хора, толкова много маргинализирани, толкова много търсещи убежище, толкова много бежанци. Има толкова много хора, които не желаят да поемат отговорност за собствената си съдба."

Думите му имат специално послание за вярващите, защото бяха произнесени в деня, в който според Библията Исус Хирстос се завръща в Ерусалим, осъзнавайки, че там го чака сигурна смърт заради деянията му. На Велики четвъртък папата продължи тази си линия в ритуала по умиване краката на 12 души, символизиращи смирението на Христос пред учениците му в нощта преди да бъде разпнат. Бежанците, на които папата се поклони, бяха от Мали, Нигерия, Еритрея, Индия, Сирия и Пакистан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама