Филм за загадъчно древно племе показват в Пловдив

07:50, 27 мар 16 / Култура 25 879 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Документалният филм за племето догони "В търсене на прабитие" ще бъде прожектиран тази вечер от 19 часа в Културен център "Тракарт" (в подлез "Археологически") в Пловдив.

Гости на зрителите ще са авторът на филма Николай Иванов - Ом, и догонът Джейкъб Дуньо. Ще има звукотерапия с тибетски гонг. Входът е свободен.

Догоните живеят изолирано в държавата Мали в Западна Африка, близо до град Бандиагара. Племето на догоните наброява около 200 000 души и към тях проявяват интерес не само етнографите, но и астрономите, на които те открай време се явяват конкуренция.

Глинените им къщи, танците на кокили, засетите с просо полета, пещерните погребения - всичко това илюстрира една примитивна култура.

Много преди звездата Сириус Б да бъде фотографирана, догоните знаели всичко за нея. Те познавали орбиталния й 50-годишен цикъл и плътността й. В легендите им фигурирали също и спътниците на Юпитер, които не могат да се видят с просто човешко око. Как по-точно са узнали за тях, след като не са имали астрономически прибори, остава загадка за съвременната цивилизация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама