„Старци” вилнеят в Турия

08:09, 27 мар 16 / Култура 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици кукери се събират днес на традиционния Фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия – 2016”, който се провежда в родното село на Чудомир.

Тържественото откриване на Маскарадните игри е  в 10.00 часа, а петнадесет минути по-късно започва  Състезателно дефиле на кукерските състави.

Самодейците от местното читалище “Чудомир” представиха  снощи  спектакъла  “Нашенци” ,  както и вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона прескачане на огньове, въртене на „олалии” и др.

На 22 март в  новооткрития обект „Работилница за кукерски маски”, реализиран по проект от Оперативна програма за развитие на селските райони, бе открита фотоизложба “Кукерите на община Павел баня”. На специална конференцията пък бе обсъдена идеята за създаване на Музей на кукерите. Според академик Крум Георгиев, председател на Обществото за фолклор,  богатството на костюмите на старците и игрите, изразяващи прочистване от злото и раждане на новото и доброто трябва да останат автентични. Предстои събиране на кукерски маски и експонати от всички населени места в община Павел баня, които да бъдат изложени в музея в с.Турия. От Общината пък се надяват, че една нова туристическа дестинация до Турия, включваща Музея на кукерите, родната къща-музей на Чудомир, Кичестия габър, Римския мост, ще представлява интерес за туристите, посещаващи курорта Павел баня.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама