Осмокласници избираха занаят в "Дни на професионалното майсторство" в Попово

08:20, 27 мар 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дни на професионалното майсторство под надслов: „Дни на отворените врати“ се проведоха в Професионалната гимназия по техника и лека промишленост в Попово. Те бяха насочени към всички осмокласници от общината, на които предстои да направят избор за професионалното си ориентиране. 

Директорът на учебното заведение Каролина Христова – Маркова посрещаше гостите като им представяше накратко специалностите, какво е направено през последните години по отношение на материално – техническата база, за спечелените и предстоящи проекти, за бъдещето участие в Национален Консорциум заедно с Професионална гимназия по компютърни технологии и системи от гр. Правец по специалността „Техник на компютърни системи“. 

Първият ден беше за учениците от професията „Техник на компютърни системи“, които успешно и много бързо демонстрираха как се асемблира компютърна система, как се изгражда и поддържа website и как се създава графично изображение, последващо от прилагане на анимация върху изображението с подходяща програма. Гостите разгледаха трите компютърни кабинета и кабинета, оборудван за провеждане за учебна практика – сервиз на компютри.

Вторият ден бе посветен на професията „Електрообзавеждане на транспортна техника“, където осмокласниците се запознаха с отделните възли и детайли на автомобила, разгледаха работилницата и нейното оборудване. Ученици от тази специалност демонстрираха изделия, които са изработили – информационно табло, дистанционно управление на прототип на трисекционен светофар, свързване и използване на фотоволтаик с LED консуматори.

Гимназията разполага и с работилница за обработка на метали, където бе проведена беседа с учениците за значението на усвояването на умения и навици за извършване на видове заваръчни шевове и за реализацията на успешно преминалите курса на обучение на пазара на труда в България и Европа.

Демонстрирано беше електродъгово заваряване, настройване на преносим инвенторен трансформатор. Атракция за всички гости бе новият автомобил „Shkoda Fabia“, закупен за целите на тази специалност, а именно получаване на правоспособност за управление на МПС – категория В.

Интересен, забавен, атрактивен, изпълнен с много емоции премина празника на професия „Моделиер – технолог на облекло“. С подготвената презентация, ученички от тази специалност въведоха гостите в магията на модата, след което всички бяха поканени в импровизираните ателиета „Направи си сам!“.

Демонстрирано бе как бързо и лесно може да се сътвори подходящ модел – аксесоар като пръстен, гривна, декор или предмет за подарък, за украса на главата, чантата или дрехата и др. На последния щанд беше показан метод за рисуване върху текстил и изработка на шал и туника. На финала красивите и елегантни манекенки дефилираха пред гостите, показвайки част от облеклата, изработени от бъдещите дизайнери.

"Професионалната гимназия по техника и лека промишленост в Попово е призвана да формира добри професионалисти в сферата на компютърните технологии, моделиерството и електротранспортната техника – професии, ориентирани към пазара на труда." споделиха от учебното заведение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама