Започва Европейският музикален фестивал във Варна

09:02, 27 мар 16 / Култура 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С концерт, посветен на 110-годишнината от рождението на великия руски композитор Дмитрой Шостакович, тази вечер във Фестивалния и конгресен център на Варна започва ХІІІ издание на Европейския музикален фестивал. „В следващия месец предстои да изживеем заедно емоцията от петте фестивални вечери на нашия форум и аз искрено вярвам, че универсалният език на музиката ще ни даде нова надежда и оптимизъм в сложното време, в което живеем“, сподели преди тържественото откриване директорът на  фестивала и мениджър на Агенция „Елит мюзик“ Мария Кондова.

Първият концерт „Шостакович и неговите съвременници“ е проект на ценената по цял свят и обичана от варненската публика българска пианистка Пламена Мангова, която събира съзвездие от европейски музиканти с руски произход, идващи от най-престижните музикални сцени на стария континент. В първата му част ще прозвучат емблематични произведения на композиторите съвременници на Шостакович Морис Равел, Бенджамин Бритън и Сергей Прокофиев. Пламена Мангова ще си партнира последователно с виртуозния цигулар Антон Бараховски, главен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Мюнхен, с титулувания  като „Обой №1 в света“ Алексей Огринчук, соло-обоист на знаменития Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам и с изключителния руски виолончелист Александър Князев, смятан за наследник на великия Мстислав Ростропович. Той идва във Варна със скъпоценното си виолончело от ХVІІІ век, работа на ученика на Страдивариус  Карло Бергонци.

Във втората част на концерта ще бъде изпълнена последната Симфония №15 на Дмитрий Шостакович  -  своеобразна равносметка на цялото симфонично творчество на композитора и неговото сбогуване със света. Симфонията ще прозвучи за първи път във Варна в ефектната камерна версия на Виктор Деревянко за цигулка, виолончело, пиано и 13 ударни инструмента. В това изпълнение ще имат изразително присъствие и водещите български перкусионисти Радосвет Кукудов, Снежина Богданова и Добри Палиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама