Кметът ще се срещне с пострадалите от наводнението в Добрич

09:06, 27 мар 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът Йордан Йорданов ще се срещне с пострадали от наводнението на 30 март от 17,30 часа на паркинга пред входа на Хуманитарна гимназия. Това съобщи в социалните мрежи д-р Исмаил Ефраимов след среща с кмета.

На срещата кметът лично ще обясни за мерките, които предприема общината.

Д-р Ефраимов е един от пострадалите от наводнението, след което е направил много проучвания по въпроса. Във връзка с това неотдавна зам.-кметът арх. Боян Коларов се срещна с него и назначи комисия, основно от хидроинженери, която огледа състоянието на коритото на река Добричка. Очаква се тя да излезе с доклад, но арх. Коларов не очаква той да е по-различен от предишните.

Те сочат, че направената преди време корекцията на коритото на река Добричка, е била от неправилната половина. Проектът е предвиждал корекция на трасето през целия град. Поради недостиг на средства е направена само половината. „В случая, са направили първата половина – входа на града, вместо да направят втората половина – изхода на града. Защото, оправяйки входа, те са помогнали на водата безпрепятствено да нахлуе в града. След като не е оправен изходът, водата си е останала в центъра”, обясни арх. Коларов. Друг проблем е, че естествените разливни зони, които е предвидено да поемат всички води в кризисни ситуации, както на 19-20 юни 2014 г., са застроени. „Естествено, когато дойде голямата вода, който е строил в разливните зони, беше залят”, посочи арх. Чалъков.

Друго неправилно взето решение е разрушаването на стената на язовир Сердика. „Категорично смятаме, че язовир Сердика трябва да бъде възстановен, да остане сух  да поема тези води, които ще спасяват това направление. Вероятно, е възможно, той да бъде дублиран с един по-малко оградено пространство, което да е в град Добрич, което също ретензионно да задържа някакво количество вода, ако се случи такова събитие”, посочи зам.-кметът.

Според него, след доклада на комисията със сигурност ще трябва да бъдат наложени промени на проекта, който е изпълняван при корекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама